‘Aanslagplegers Parijs wilden wapens verbergen op Schiphol’

Twee terroristen liepen twee uur rond op de luchthaven op zoek naar een geschikte bagagekluis.

Foto Marco de Swart/ ANP

Twee terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 waren op die dag ook op Schiphol. Ze waren daar om te kijken of ze wapens en explosieven konden verbergen, meldt persbureau AFP.

Het gaat onder meer om de Syrische Zweed Osama Krayem die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en in Brussel. In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs werd zijn DNA gevonden in safehouses die werden gebruikt tijdens de voorbereidingen van de terreurdaden. Tijdens de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 zou hij een bom moeten hebben laten ontploffen in de Brusselse metro, maar hij krabbelde terug. Krayem werd vorig jaar april opgepakt.

De twee terroristen waren een paar uur voordat de aanslagen in Parijs plaatsvonden - waarbij 129 doden vielen en honderden gewonden- met de bus van Brussel naar Amsterdam gereisd. Krayem heeft naar eigen zeggen twee uur op Schiphol rondgelopen om te zoeken naar bagagekluizen die groot genoeg waren om de wapens en explosieven in op te slaan. Volgens hem is dat niet gelukt.

Lees ook: Sobere herdenking aanslagen Parijs

Parijs en Brussel

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel werd tussen computerbestanden van terroristen een bestand gevonden met de naam ‘Groep Schiphol’. Wat de aanslagplegers daarmee bedoelden, is nog steeds niet bekend.