Zalen dicht voor Turkse ministers

Nederland – Turkije Nederland vindt bezoek van Turkse minister ongewenst. volgens de Turken heeft dat vooral met de Nederlandse verkiezingen te maken.

De Turkse minister Cavusoglu spreekt aanhangers toe in het Turkse consulaat in Hamburg, afgelopen dinsdag.
De Turkse minister Cavusoglu spreekt aanhangers toe in het Turkse consulaat in Hamburg, afgelopen dinsdag. Foto Fabian Bimmer / Reuters

Zou het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zaterdag nu echt afketsen omdat er nergens in Nederland een zaaltje beschikbaar is?

Eerst werd de voorgenomen bijeenkomst in het Rotterdamse Hoogvliet, waar Cavusoglu komende zaterdag zou spreken, afgelast omdat de zaaleigenaar bij nader inzien zijn zalencentrum niet ter beschikking wilde stellen. Vervolgens bleek dat ook bij het Rotterdamse Ahoy en de Amsterdamse Rai pogingen waren gedaan om ruimte te huren. Het luxe Marriot hotel in het centrum van Rotterdam kreeg het verzoek een paar verdiepingen te mogen huren.

Ahoy had geen ruimte, de Rai bleek voor de Turks-Nederlandse organisatoren zelf geen optie en het hotel wees het verzoek af en sloeg alarm bij het stadhuis. Ondertussen meldde ook de Turkse minister voor familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya dat zij vrijdag Hengelo wilde aandoen voor een campagnebijeenkomst. Maar ook de eigenaar van het zalencentrum in Hengelo, die niet beter wist dan dat een uitzendbureau de zalen wilde gebruiken, besloot donderdag de zaal niet beschikbaar te stellen, zei een woordvoerder. „Na overleg met de gemeente”.

Ongewenst bezoek

Nederland en Turkije voeren nu al ruim een week een kat-en-muisspel op over het bezoek dat Cavusoglu aan Nederland wil brengen om campagne te voeren voor het Turkse grondwetreferendum. Minister Koenders belde donderdag met zijn ambtgenoot om hem nogmaals te laten weten een bezoek ongewenst te vinden. Maar een verbod tegen zijn komst sprak Koenders niet uit. Daarvoor ontbreken de juridische middelen tenzij de openbare orde in het geding is. Koenders zei slechts dat Nederland niet aan het bezoek zal meewerken.

Terwijl premier Rutte donderdag in Brussel nog eens zonder omhaal van woorden herhaalde dat Cavusoglu niet welkom is, bleef de Turkse minister zelf zeggen hoe dan ook naar Nederland te willen komen. Hij wil Turkse Nederlanders oproepen in een referendum te stemmen voor een grondwetswijziging die de president meer macht geeft.

Vooralsnog is dus onduidelijk waar dat bezoek zou moeten plaatsvinden. Op het Rotterdamse stadhuis houdt men er volgens ingewijden „ernstig rekening mee” dat er zaterdag een grootschalige bijeenkomst zal zijn van aanhangers van de Turkse regerende AK-partij van president Erdogan. De woordvoerder van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat weten dat de stad zich voorbereidt. „We bespreken verschillende scenario’s, ook in de veiligheidsdriehoek.” Rotterdam werkt nauw samen met Den Haag en Deventer, waar de Turkse ambassade en een Turks consulaat gevestigd zijn. Ook Amsterdam is onderdeel van het overleg. Deze steden hanteren dezelfde lijn als Rotterdam: de burgemeester gaat over de openbare orde en veiligheid.

In de Turkse gedachtegang vreest het kabinet dat de PVV van Wilders de komst van Turkse ministers zal aangrijpen om in de verkiezingscampagne zijn anti Turkije en anti-Islam standpunt uit te dragen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) ontkende eerder dat dit een rol heeft gespeeld bij de Nederlandse afwijzing. Maar in politiek Den Haag wordt gezegd dat de verkiezingen in eigen land wel degelijk een extra complicerende factor vormen.