Wapenhandelaar Jan B. krijgt 5 jaar en 7 maanden

Volgens de rechtbank is hij de leverancier van een criminele organisatie onder leiding van Cömert E, die is veroordeeld tot 5 jaar cel.

De Brabander Jan B. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vijf jaar en zeven maanden cel voor de handel in en het bezit van een grote hoeveelheid wapens en munitie. Jan B. is volgens de rechtbank de leverancier van een criminele organisatie die onder leiding stond van Cömert E. Hij is veroordeeld tot 5 jaar cel. Drie andere verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de een en vier jaar cel.

Het is voor de tweede keer in een half jaar dat een groep criminelen wordt veroordeeld voor het bezit van en de handel in een hoeveelheid wapens. Sinds 2013 is de handel in zware automatische wapens een prioriteit van het Openbaar Ministerie. Die zware wapens worden gebruikt bij het plegen van liquidaties in het criminele milieu die regelmatig op klaarlichte dag plaatsvinden met alle risico van dien voor omstanders.

Lees ook: OM eist negen jaar cel tegen wapenhandelaar Jan B.

Liquidaties

Volgens de rechtbank is wapenhandel een voor de maatschappij “ontwrichtende” activiteit en hebben de verdachten in deze zaak op zijn minst bijgedragen aan het klimaat waarin liquidaties worden uitgevoerd. Hoewel niet is vastgesteld dat er met de wapens die Jan B. heeft geleverd liquidaties zijn uitgevoerd, stelt de rechtbank wel dat er sprake is van een link tussen de groep verdachten en de zeer gewelddadige liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Net als bij de eerdere zaak oordeelt de rechtbank Amsterdam dat in de zaak van Jan B. dat een zwaardere straf op zijn plaats was geweest maar niet mogelijk was vanwege het wettelijk maximum dat geldt voor wapenhandel. Wat volgens de rechter daarbij ook speelt is dat Jan B. eerder dit jaar in een andere zaak al veroordeeld tot ruim 2 jaar cel voor wapenbezit en het wegmaken van een lijk.

Lees ook: Was Jan B. hofleverancier van de mocromaffia?

Een klant heeft zichzelf doodgeschoten op het terrein van Jan B. in Den Hout nadat de wapenhandelaar de man van een wapen had voorzien. Het is onduidelijk of er sprake is geweest van een ongeluk of een zelfmoord. Na de fatale schietpartij heeft Jan B. volgens de rechtbank het lichaam van de man weggemaakt.

In het voorjaar van 2015 heeft de politie op hetzelfde terrein van Jan B. in het Brabantse Den Hout een grote hoeveelheid wapens gevonden. Het gaat daarbij om 50 pistolen en revolvers, 10 geweren, 1 Kalasjnikov, 2 granaten en een grote hoeveelheid munitie. Ook bij andere verdachten zijn wapens en een grote hoeveelheid munitie gevonden.