VS zetten militairen in voor gevecht om Raqqa

De zwaarbewapende mariniers gaan naar alle ‘waarschijnlijkheid’ de Koerdische, Arabische troepenmacht van SDF assisteren.

Amerikaanse mariniers in actie tijdens een militaire oefening in Thailand.
Amerikaanse mariniers in actie tijdens een militaire oefening in Thailand. Foto Narong Sangnak/ EPA

Ongeveer vierhonderd Amerikaanse militairen zijn gearriveerd in Syrië om te helpen bij de verovering van Raqqa: de zelfverklaarde hoofdstad van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft kolonel John Dorrian, woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht, laten weten aan persbureau Reuters na berichtgeving van The Washington Post en CNN

“We hebben het over vierhonderd extra militairen en ze worden tijdelijk ingezet”.

De inzet van de elite-infanteristen en een artillerie-eenheid van de mariniers komt niet uit de koker van president Donald Trump, maar is “al lange tijd in voorbereiding”, zo melden anonieme bronnen uit het leger aan de Washington Post. Omdat de mariniers al in de regio zijn gestationeerd was geen toestemming nodig van Trump, maar hij is volgens de bronnen binnen het leger wel nauw betrokken bij deze operatie.

Belangrijke rol voor de Koerden

De mariniers die beschikken over zware houwiters van type M777 zullen vooral een ondersteunde rol hebben in de strijd om Raqqa. Ze gaan naar alle “waarschijnlijkheid” de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) trainen en assisteren, zo meldt de Arabische nieuwssite Al Jazeera. Met de keuze voor deze coalitie van voornamelijk Koerdische en Arabische militanten gaan de VS in tegen de wens van Turkije.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Toon Beemsterboer: Wie herovert Raqqa en wie houdt het straks in handen?

De Turken willen niet dat de Koerdische beweging YPG, die een belangrijk onderdeel vormt van de SDF, een te grote rol krijgt in Syrië en na de verovering van Raqqa ook delen van het land bezet waar sunnitische Arabieren wonen. YPG is gelieerd aan de verboden Turks-Koerdische PKK beweging. Eerder deze week veroverde SDF een belangrijke aanvoerroute naar Raqqa. Deze weg loopt tussen de ‘hoofdstad’ van IS en Deir ez-Zor, een andere stad in het zuidwesten dat deels in handen is van de terreurbeweging. Turkije zou ook een rol kunnen spelen bij de verovering van Raqqa, zo laat Dorrian desgevraagd weten aan persbureau Reuters.

Locatie van Raqqa

Ook Amerikaanse militairen actief in Manbij

Naast de mariniers zijn er al Amerikaanse speciale eenheden actief in Syrië. Ongeveer honderd van hen zijn gelegerd in de Noord-Syrische stad Manbij. Zij zijn sinds vorige week in de stad aanwezig “ter afschrikking en geruststelling” van de daar strijdende fracties, zo liet een woordvoerder van het Pentagon weten.

Turkse troepen en aanverwante Syrische militaire groepen voerden in de afgelopen tijd aanvallen uit op milities van SDF in de buurt van Manbij. Turkije wil dat de Koerdische troepen binnen SDF zich terugtrekken achter de rivier de Eufraat en alleen actief zijn in het Koerdische gedeelte van Syrië. Het Turkse leger gaat hen aanvallen wanneer zij zich blijven ophouden in de buurt van Manbij, dat liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op donderdag weten.