Voetbal

Europees kampioenschap 2024 in Duitsland of Turkije

Het EK voetbal van 2024 wordt gehouden in Duitsland of Turkije. De UEFA liet woensdag weten dat zich geen andere kandidaten hebben gemeld. De inschrijvingstermijn liep op 3 maart af.

Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden hadden een gezamenlijk ‘bid’ aangekondigd, maar hebben dat niet doorgezet. De UEFA beslist september volgend jaar waar het EK wordt gespeeld.

In Turkije werd nog nooit een eindronde van een internationale titelstrijd gehouden. Het land deed samen met Griekenland een vergeefse gooi naar het EK van 2008. In 2012 deed Turkije zelf een nieuwe poging. Vervolgens meldde Turkije zich voor het EK van 2020. De UEFA besloot dat evenement over meerdere landen te verspreiden.

Duitsland heeft wel ervaring. In 1974 werd het WK in West-Duitsland, in 1988 het EK, met Nederland als winnaar. Het WK van 2006 werd in Duitsland gehouden.

„Het is duidelijk dat we twee zeer sterke kandidaten hebben'', stelt de UEFA. „We kunnen nu al zeggen dat het een moeilijke beslissing gaat worden.”

Voorzitter Yildirim Demiroren van de Turkse voetbalbond zegt dat het land er klaar voor is. „De laatste jaren hebben we veel nieuwe stadions gebouwd en bestaande accommodaties gerenoveerd. Daarmee zijn we toonaangevend in de wereld.” (ANP)