Twee kiezers in gesprek. Hij stemt D66, en hij Forum voor Democratie

Kijken Waarom stem jij wat je stemt? Elke dag tot aan de verkiezingen gaan kiezers met elkaar in debat. Vandaag: Majd Mshaty (D66) en Jan Noordman (Forum voor Democratie).

Je keuze voor een politieke partij is soms lastig uit te leggen. In de serie ‘de kiezer in debat’ van NRC en WaaromKiesJij.nl proberen telkens twee verschillende kiezers dat toch en gaan met elkaar in gesprek.

Elke dag tot aan de verkiezingen zullen deze debatten op nrc.nl worden uitgezonden. Vandaag zijn Majd Mshaty (niet stemgerechtigd, anders D66) en Jan Noordman (Forum voor Democratie) aan de beurt.

Bekijk hieronder de video:

En? Wat vonden jullie van het debat?
Majd Mshaty:

“Ik vond het een ontzettend leuk gesprek. Ik ben geïnteresseerd in de mening van anderen, zeker als die het niet met me eens zijn. Ik dacht eerst dat Jan misschien een hekel aan mij zou hebben, maar dat bleek niet zo.”

Jan Noordman:

“Het was een leuk gesprek. Majd was verbazingwekkend intelligent en kende ook al goed de taal. Hij had echt goed nagedacht over de onderwerpen waarover hij sprak.”

Zijn jullie van mening veranderd?
Mshaty:

“Eigenlijk helemaal niet. Het ging volgens mij vooral om het voeren van een goed gesprek.”

Noordman:

“Het was meer een gesprek dan een discussie. We probeerden elkaar niet te overtuigen. Op sommige punten waren we het ook wel eens trouwens. Een voorbeeld: als het ging over de uitzetprocedure van asielzoekers, vonden we het niet vreselijk wanneer een kind op jonge leeftijd naar een ander land zou moeten verhuizen. Dat heb ik zelf namelijk ook meegemaakt. Maar het kind moet dan wel de mogelijkheid hebben om er goed onderwijs te krijgen.”

Bekijk ook aflevering 1: Hij stemt VNL, zij GroenLinks

Deze serie is een productie van Waaromkiesjij.nl i.s.m. onafhankelijke documentairemakers (zie credits). Met dank aan: Modestraat, Amsterdam-Noord, Humanitas Bergweg, Rotterdam. Muziek: ‘We is Shore Dedicated, CC BY - NC 4.0’. Zelf in gesprek met kiezers van andere partijen? Ga naar WaaromKiesJij.nl.