Tusk ondanks Poolse weerstand herkozen

27 Europese leiders steunden de herbenoeming van Donald Tusk, ondanks weerstand van Polen.

Donald Tusk bij de EU-top in Brussel.
Donald Tusk bij de EU-top in Brussel. Foto Julien Warnand/ EPA.

De Pool Donald Tusk is donderdag, ondanks protest van Polen, herkozen als voorzitter van de Europese Raad. 27 EU-leiders steunden donderdag de herbenoeming van Tusk.

Dwarsligger

Polen probeerde de herbenoeming van landgenoot Tusk tegen te houden. Tusk is lid van de grootste oppositiepartij in het land, en de Poolse regering vindt Tusk te kritisch op het Poolse beleid. Hij zou volgens de Poolse regering te partijdig zijn in het conflict dat het land heeft met de Europese Commissie, dat Polen verwijt de onafhankelijkheid van het Poolse Constitutionele Hof aan te tasten. Polen heeft een alternatieve kandidaat naar voren geschoven, Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski.

Lees ook: Het steekspel rond Donald Tusk

In Brussel kan Tusk op brede steun rekenen. Duitsland, België en Frankrijk hadden hun steun toegezegd, en ook premier Rutte stond achter de herbenoeming van de huidige voorzitter. Zelfs de Hongaarse leider Viktor Orbán, die in de leider van de Poolse regeringspartij zijn geestesverwant ziet, was voor de herbenoeming. Tusk vervult een brugfunctie tussen het Oost- en West-Europa, die de laatste tijd conflicten hebben over de opname van vluchtelingen.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Grateful for trust & positive assessment by #EUCO. I will do my best to make the EU better.