‘Turkse minister Cavusoglu komt naar Nederland’

De Turkse minister zei eerder van zijn bezoek af te zien. De bijeenkomst op 11 maart waar hij heen zou gaan is afgelast, zo werd woensdag bekend.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. Foto Steffi Loos/AFP

De Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu heeft gezegd dat hij binnenkort in ieder geval een bezoek brengt aan Nederland. Dat meldt persbureau Reuters. De minister heeft gezegd dat hij zich “niet laat tegenhouden”, aldus Reuters. Het is niet duidelijk of de minister voor of na de Nederlandse verkiezingen komt.

De Turkse minister wilde in aanloop naar een referendum in Turkije over een grondwetswijziging, die de president aanzienlijk meer macht geeft, naar Nederland komen om een campagnebijeenkomst in Rotterdam bij te wonen. Woensdag werd bekend dat de bijeenkomst niet doorgaat omdat de uitbater van het zalencentrum zich heeft teruggetrokken. Volgens RTL Nieuws komt Cavusoglu toch op 11 maart naar Nederland.

Lees ook: Hoe leeft het referendum in Turkije onder Turkse Nederlanders?

De aankondiging van Cavusoglu is in strijd met eerdere berichtgeving dat hij zijn geplande bezoek aan Nederland af zou hebben gezegd. Volgens Reuters heeft Cavusoglu beklemtoond dat hij “desnoods zaterdag al komt, als er in overleg met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders geen andere datum uitkomt”.

Grondwetswijziging

De aangekondigde komst van Cavusoglu zorgde in Nederland voor onrust. Premier Mark Rutte noemde de komst van de Turkse minister “ongewenst”. Volgens de premier is Nederland niet de plek voor politieke campagnes van andere landen. “Niet voor en niet na de verkiezingen op 15 maart”, zo liet Rutte donderdag weten voor het begin van de EU-top in Brussel. Wilders zei vorige week tegen persbureau AP dat hij de komst van Turkse kabinetsleden naar Nederland sowieso wilde verbieden. De Turkse minister reageerde daar vandaag op door te zeggen dat Turkije zich niet laat afschrikken door “fascistische en racistische politici zoals Geert Wilders”, aldus Reuters.

Op 16 april stemmen de Turken per referendum voor of tegen een grondwetswijziging in Turkije. In Nederland zijn ongeveer 245.000 Turkse Nederlanders die mogen stemmen. De wijziging geeft de president, die nu volgens de Grondwet vooral een ceremoniële functie heeft, meer bevoegdheden. President Erdogan kan bij een instemming tot 2029 president blijven.