‘Turkse minister brengt vrijdag bezoek aan Hengelo’

Dat meldt een lobbyorganisatie van de Turkse AK-partij in Nederland op Facebook.

Publiek bij een toespraak van Nihat Zeybekci in Leverkusen, Duitsland, op 5 maart. De Turkse minister van Economische Zaken was daar om campagne te voeren voor het referendum over politieke hervorming.
Publiek bij een toespraak van Nihat Zeybekci in Leverkusen, Duitsland, op 5 maart. De Turkse minister van Economische Zaken was daar om campagne te voeren voor het referendum over politieke hervorming. Foto Reuters

Een lobbyorganisatie van de Turkse AK-partij in Nederland heeft vrijdag een bijeenkomst gepland staan met de Turkse minister van Familiezaken in Hengelo. Fatma Betül Sayan Kaya zou spreken tijdens een campagnebijeenkomst in een zalencentrum in de gemeente.

Een medewerker van het zalencentrum waar de bijeenkomst gepland staat, liet eerder op de dag in een reactie weten dat “de zaal twee uur is afgehuurd door een uitzendbureau”, maar dat hij verder nergens wat vanaf weet. De uitbater heeft inmiddels contact gehad met de gemeente en met de personen die de zaal gehuurd hadden. Het was inderdaad hun intentie om de minister in de zaal te laten spreken. Daarop heeft de eigenaar van de zaal besloten zijn pand niet langer meer beschikbaar te stellen.

Lees ook: Hoe leeft het referendum in Turkije onder Turkse Nederlanders?

Het team dat de minister voor een bijeenkomst naar Hengelo haalt, voert campagne voor een ‘ja-stem’ bij het Turkse referendum dat op 16 april wordt gehouden. Dan stemmen de Turken voor of tegen een grondwetswijziging in Turkije. De wijziging geeft de president, die nu volgens de Grondwet vooral een ceremoniële functie heeft, meer bevoegdheden. President Erdogan kan bij een instemming tot 2029 aanblijven. In Nederland zijn ongeveer 245.000 Turkse Nederlanders die mogen stemmen.