Shell verkoopt belangen in Canadese teerzanden

De teerzanden worden verkocht aan Canadian Natural. Met de verkoop is ruim de helft binnen van de 30 miljard dollar die de multinational wil ophalen met de verkoop van onderdelen.

De afgravingen van Shell en partners in de Muskeg River Mine nabij oliestadje Fort McMurray in noordelijk Alberta (Canada).
De afgravingen van Shell en partners in de Muskeg River Mine nabij oliestadje Fort McMurray in noordelijk Alberta (Canada). Foto Ilse Akermans/ANP

Shell verkoopt een groot deel van zijn belangen in Canadese teerzanden. De verkoop levert de multinational 7,25 miljard dollar (omgerekend 6,8 miljard euro) op.

Daarmee zet het bedrijf een forse stap in de richting van de 30 miljard dollar die het wil ophalen met de verkoop van onderdelen, sinds de aankoop van het Britse BG ruim een jaar geleden, voor 50 miljard dollar. Inclusief de verkoop van de Canadese teerzanden – die komende zomer zal worden afgerond – is nu ruim de helft van de beoogde 30 miljard binnen. Shell verkoopt de teerzanden aan Canadian Natural, een dochtermaatschappij van Canadian Natural Resources.

Lees ook: Schuld en olieprijs drukken op Shell

Topman Ben van Beurden noemt de verkoop van de teerzanden een belangrijke stap in de nieuwe bedrijfsstrategie die zich vooral richt op vloeibaar gas (LNG) en productie diepzee. „De opbrengst van de verkoop van teerzanden versterkt onze kasstroom en verbetert onze schuldpositie”, aldus Van Beurden.

Donderdag werd ook bekend dat de beloning van Van Beurden er in 2016 per saldo verder op vooruit is gegaan, met 61 procent naar bijna 8,3 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag van het Nederlands-Britse multinational.

Lees ook: Shell stoot deel bezittingen Noordzee af