Rusland: het Internationaal Gerechtshof heeft niets te zeggen over conflict met Oekraïne

Rechtszaak Nu de eerste hoorzitting in Den Haag voorbij is, wordt over enkele weken bekend of de rechters de Oekraïense ontvankelijk verklaren. Mocht het tot een rechtzaak komen, dan kan deze jaren duren.

De Russiche delegatie in Den Haag, met links hoofd Roman Kolodkin
De Russiche delegatie in Den Haag, met links hoofd Roman Kolodkin Foto AP

Rusland financiert geen terroristen, discrimineert niet op de Krim en werpt alle verdere Oekraïense beschuldigingen over het voeden van het conflict in Oost-Oekraïne verre van zich. Dat is de strekking van het Russische weerwoord aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ), waar maandag de zaak werd gehoord die Oekraïne tegen Rusland aanspande over de gebeurtenissen in 2014 die leidden tot het gewapend conflict.

Bijgestaan door internationale juristen beet de Russische delegatie tijdens de vierdaagse hoorzitting in het Haagse Vredespaleis hard van zich af. Oekraïne beschuldigt Rusland van het schenden van internationale verdragen inzake het financieren van terrorisme (in Oost-Oekraine) en het discrimineren van etnische minderheden (op de Krim).

Lees ook: Maakt Oekraïne kans met rechtszaak tegen Rusland?

Delegatieleider Roman Kolodkin, hoofd van het juridische afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, stelde dat Kiev het „gewapend verzet” in de zelfverklaarde volksrepublieken onterecht neerzet als terrorisme en zo probeert het ICJ te misleiden. In werkelijkheid probeert de lokale bevolking zichzelf „te beschermen tegen hen die de macht grepen tijdens de coup in 2014”, aldus Kolodkin. Delegatielid Konstantin Rogatsjov voegde daaraan toe dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de meeste burgerslachtoffers in Donetsk en Loehansk. Rusland vindt verder dat het 800 pagina’s tellend Oekraïense rapport ontbreekt aan bewijs. In plaats daarvan stelt Rusland dat Oekraïne bewijs fabriceert met politiek gekleurde documenten.

De verklaring van de Russische delegatie, donderdag in Den Haag:

Daarnaast meent Rusland dat het ICJ geen jurisdictie heeft in de door Oekraïne aangevoerde kwesties rond soevereiniteit en territoriale integriteit. Volgens Samuel Wordsworth, een van de advocaten in het Russische team, moeten staten dergelijke kwesties zelf oplossen. De Britse professor oogstte in zijn betoog over MH17 enige verwondering door af te wijken van de algemeen door Rusland gehanteerde strategie van keiharde ontkenning. In plaats daarvan stelde hij dat de reconstructie van het door Nederland geleide Joint Investigation Team (JIT) die Oekraïne maandag in de rechtbank liet zien, geen bewijs vormt dat Rusland wapens leverde met de intentie om een burgervliegtuig uit de lucht te schieten.

„Ze tonen de vermeende levering door Rusland van een wapen, meer niet.”

Rusland vroeg het hof donderdag tijdens de laatste zittingsdag de zaak niet ontvankelijk te verkaren. Het zou door Kiev nooit geïnformeerd zijn over de vermeende verdragsschendingen. In een reactie beloofde het Oekraïense team, bij monde van de Amerikaanse jurist David Zionts, om diplomatieke correspondentie tussen Kiev en Moskou sinds het begin van het conflict aan het ICJ te overhandigen.

Nu de eerste hoorzitting voorbij is, zal over enkele weken bekend worden of de rechters de Oekraïense ontvankelijk verklaren. Mocht het werkelijk tot een rechtzaak komen, dan kan deze jaren duren.