Ruim 30 doden bij IS-aanval op ziekenhuis

Aanslag in Kabul Een bloedige aanslag op een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad toont de opmars van IS. De groep bestrijdt zowel de regering als de Talibaan.

Boven: Soldaten van het Afghaanse Nationale Leger worden per helikopter afgezet op het dak van het aangevallen ziekenhuis. Onder: Afghanen reageren geëmotioneerd op de aanval.
Boven: Soldaten van het Afghaanse Nationale Leger worden per helikopter afgezet op het dak van het aangevallen ziekenhuis. Onder: Afghanen reageren geëmotioneerd op de aanval. Foto’s Rahmat Gul/AP en Mohammad Ismail/Reuters

Aanvallers die zich hadden vermomd als artsen hebben woensdag een militair ziekenhuis bestormd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Zeker 30 mensen zijn daarbij omgekomen, meer dan 50 anderen raakten gewond. De bloedige aanslag is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De aanval op het Sardar Mohammad Daud Khan Ziekenhuis, tegenover de Amerikaanse ambassade in de zwaar beveiligde diplomatieke wijk van Kabul, leidde tot een urenlang vuurgevecht. Indringers gewapend met automatische geweren en handgranaten werden omgebracht door speciale commando’s van de Afghaanse strijdkrachten. Zij werden per helikopter neergelaten op het dak van het gebouw en moesten van verdieping tot verdieping vechten om de aanvallers te overmeesteren.

De aanval op het ziekenhuis onderstreept de opmars van IS in Afghanistan. Aan IS gelieerde strijders hebben daar de afgelopen twee jaar een aantal aanslagen gepleegd. De Afghaanse afdeling van IS is daarmee niet alleen in botsing gekomen met de door het westen gesteunde Afghaanse regering, maar ook met de meer gevestigde strijders van de Talibaan, die vorige week eveneens een grote aanslag pleegden in Kabul. De Talibaan ontkennen betrokkenheid bij de aanval op het ziekenhuis.

Bovendien toont de aanslag het vermogen van IS-strijders in Afghanistan om complexe aanvallen uit te voeren in het hart van Kabul. Daarmee maken ze duidelijk dat de Afghaanse autoriteiten worden geconfronteerd met een geduchte tegenstander. Afghaanse veiligheidstroepen hebben moeite om zowel de Talibaan als IS te bestrijden sinds de Verenigde Staten en de NAVO hun troepenmacht in Afghanistan een paarjaar geleden drastisch hebben afgeslankt. De resterende troepen zijn vooral betrokken bij militaire training en terreurbestrijding.

De aanval begon met een explosie aan de achterkant van het ziekenhuis, toen twee zelfmoordcommando’s zichzelf opbliezen met een bom. De andere schutters werden omgebracht door Afghaanse militairen.

De waarnemende coördinator voor mensenrechten in Afghanistan, Adele Khodr, waarschuwde dat ziekenhuizen, patiënten, medici en verplegend personeel „onder geen beding mogen worden aangevallen.”

Een medewerker van het ziekenhuis vertelde hoe een man een AK-47 uit zijn doktersjas haalde en ten minste één patiënt en een arts doodschoot. Een andere ooggetuige zei dat hij uit een raam op de vierde verdieping was ontkomen.

De aanslag op het ziekenhuis, waar gewonde militairen uit heel Afghanistan worden behandeld, werd scherp veroordeeld door de Afghaanse president Ashraf Ghani. „In alle godsdiensten wordt een ziekenhuis beschouwd als een veilige plaats, aldus Ghani. „Een aanval op het ziekenhuis is een aanval op heel Afghanistan.” (AP/Reuters)