Rapport Save the children

Syrische kinderen door strijd ten prooi aan hevige stress

Een groot deel van de Syrische kinderen lijdt door de aanhoudende oorlog aan ernstige psychosomatische stoornissen. Velen ontwikkelen spraakproblemen of plassen in hun bed, terwijl enkelen – soms amper 12 jaar oud – uit wanhoop zelfmoord plegen. Dit staat in een deze week gepresenteerd rapport van de hulporganisatie Save the Children.

Volgens deskundigen vertonen veel kinderen na zes jaar oorlog symptomen van zogeheten ‘giftige stress’, die hen hun hele leven kunnen blijven achtervolgen. Ze voelen zich door veelvuldige bombardementen nergens meer veilig. Thuis niet maar ook niet op school, als ze daar ten minste nog heen kunnen. „De schade kan permanent en onherstelbaar zijn”, aldus Marcia Brophy, een adviseur voor geestelijke gezondheid van Save the Children.

De onderzoekers spraken met honderden kinderen en hun ouders, verspreid over grote delen van Syrië, vooral in gebieden die in handen waren van de oppositie. Daar hebben kinderen het vaak het zwaarst te verduren.

Veel kinderen zijn door het oorlogsgeweld ook familieleden kwijtgeraakt. De spanningen die met de oorlog gepaard gaan, leiden ook tot veel meer agressie bij kinderen dan gewoonlijk het geval is.