Power Rangers: super-diverse helden met echte problemen

De nieuwe superheldenfilm over de vrolijk gekleurde Power Rangers is belangrijk, vinden de hoofdrolspelers. De film is niet heel goed, maar wel een toonbeeld van diversiteit.

Talloze kinderen in Nederland, de Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn in gedachten ooit een Power Ranger geweest. De superhelden uit de Amerikaanse tv-serie hebben de fantasie van generaties jongens en meisjes geprikkeld.

Maar moet zo’n franchise nou ook weer ontaarden in een peperdure superheldenfilm vol spetterende special effects, coole vechtscènes en houterige dialoog?
Ja! De acteurs in de nieuwste Power Rangers-film (23 maart in de bioscoop) roepen het in koor. We spreken de vijf hoofdrolspelers in de zomer van 2016 in San Diego, waar ze tot hun onbeschrijfelijke vreugde als helden zijn onthaald op de jaarlijkse stripconferentie Comic-Con. De jonge acteurs vormen een palet van diversiteit: zwart, wit, Aziatisch, latino. Allemaal zijn ze onder de dertig, allemaal hebben ze een persoonlijke, nostalgische band met de Power Rangers: actiefiguren met bovenmenselijke krachten en talenten om het samen op te nemen tegen het kwaad.

Ludi Lin (29) vertelt waarom het ‘een geschenk’ was om Zack the Black - de zwarte Ranger - te spelen. Een plastic Ranger-poppetje was het eerste speelgoed dat zijn moeder hem gaf in de traumatische periode dat zijn familie China vaarwel zei. Hij groeide op in Canada. “Ik was ten einde raad. Ik kreeg dat poppetje. Met bewegende gewrichten en alles! Ik nam ’t mee in bad en naar school. Toen verhuisden we naar Noord-Amerika en ik zag de serie op de tv en besefte wat de Power Rangers waren.” Hij lacht. “Ik was al lang een Ranger!”

Is het erg dat de film niet heel goed is? Misschien wel voor productiestudio Lionsgate, die het budget van een slordige 120 miljoen dollar moet terugverdienen. En Power Rangers concurreert met deel II van de zeer vermakelijke fantasy-comedy Guardians of the Galaxy met Chris Pratt. In Power Rangers duiken ook grote namen op: Bryan Cranston, Elizabeth Banks, Bill Hader, om de vijf jonge acteurs te ondersteunen.

Maar vermoedelijk is de titel op zichzelf genoeg om generaties Rangers-fans naar de bios te lokken. Rebbeca Marie Gomez (20), beter bekend als rapper Becky G, vertelt dat de nieuwe film “een oprecht coming-of-age-verhaal” is. De diversiteit is hedendaags. De problemen die de Rangers tegenkomen, zoals cyber-pesten, zijn realistisch. “Het is herkenbaar voor jongeren”, zegt Becky.

Ludi Lin vindt de film belangrijk, want de boodschap spreekt kinderen overal aan: “Iedereen kan een held zijn. Iedereen kan goed doen. We zijn op ons best als we samenwerken. Dat is toch wel een okay boodschap?”