Ook VEB stapt naar de rechter rond overname TMG

De beleggersclub vindt de keuze van Telegraaf Media Group (TMG) voor het Belgische Mediahuis “niet overtuigend”.

Foto Remko de Waal/ANP

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stapt naar de Ondernemingskamer in verband met de overnamestrijd rond Telegraaf Media Group (TMG). De beleggersclub liet op donderdag in een persbericht weten dat ze een onderzoek willen naar de gang van zaken en de benoeming van een onafhankelijk commissaris.

Op dinsdag lieten de Centrale Ondernemingsraad (COR) van TMG en aandeelhouder John de Mol weten dat ze via de rechter de keus van TMG voor het Belgische Mediahuis willen aanvechten. TMG is onder meer eigenaar van het gelijknamige dagblad De Telegraaf, radiostation Skyradio en website GeenStijl.

Lees ook: Strijd om TMG ontaardt in juridisch gevecht

Geen ‘gelijk speelveld’

De afgelopen weken is de overnamestrijd om TMG ontaard in een gevecht dat deels via de media wordt gevoerd. De commissarissen van TMG hebben hun steun uitgesproken voor de combinatie van het Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder, familie Van Puijenbroek. Daarvoor werd wel de raad van bestuur van TMG geschorst. Volgens de commissarissen zaten zij de onderhandelingen in de weg. De Mol is via zijn bedrijf Talpa ook in de race om TMG over te nemen en heeft onlangs zijn bod verhoogt tot 6,50 per aandeel. Het Mediahuis en VP Exploitatie bieden 6 euro per aandeel.

Via “diverse brieven” heeft VEB aangedrongen op een “gelijk speelveld”. Daar is geen gehoor aangegeven, aldus de club van beleggers. Volgens directeur Paul Koster is de keuze voor het Belgische Mediahuis, tevens eigenaar van NRC, niet overtuigend.

“De reden voor TMG om in een prematuur stadium van het biedingsproces, waarbij een gelijk speelveld is toegezegd, al te kiezen voor Mediahuis/VPE is niet overtuigend. Dit is ook niet in het belang van TMG en haar stakeholders.”

Ondertussen blijft De Mol aandelen kopen in TMG om zijn belang te verstreken. Woensdagavond kocht Talpa 341.378 certificaten tegen een gemiddelde prijs van 6,50 per aandeel. Het belang van Talpa in TMG werd daarmee verhoogd naar 24,84 procent.