Nominaties Tegel voor nieuws en verslaggeving NRC-redacteuren

Redacteuren Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam zijn genomineerd in de categorie verslaggeving en Lineke Nieber voor nieuws.

Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam zijn genomineerd voor hun artikelen over het faillisement van V&D.
Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam zijn genomineerd voor hun artikelen over het faillisement van V&D. Foto ANP

NRC-redacteuren Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam zijn genomineerd voor een Tegel in de categorie nieuwsverslaggeving. Ze komen in aanmerking voor de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland vanwege hun artikelen over het faillissement van Vroom & Dreesmann. Ook NRC-redacteur Lineke Nieber is genomineerd voor een Tegel in de categorie nieuws met haar drieluik over hulptelevisie.

Twitter avatar detegel de Tegel #DeTegel nominaties VERSLAGGEVING: @esvanana (VK), @mousmar @youssefabjij (NOSop3), @terivanderh @B_Rijlaarsdam (NRC)

De andere genomineerden voor nieuwsverslaggeving zijn Ana van Es, correspondent van De Volkskrant in het Midden-Oosten met een verslag vanuit de frontlijn in het Libische Sirte, en Youssef Abjij en Mustafa Marghadi (plus nog vijf collega’s) van NOS op 3 met de reportagereeks: Bij ons in #Molenbeek.

In de categorie nieuws zijn verder Ingrid de Groot en Peter Groenendijk van het Algemeen Dagblad genomineerd met hun artikelen over het chemische bedrijf DuPont en Hester van Yperen en Roland Strijker van het RTL Nieuws met uitzendingen over ziekenhuisdoden.

Reconstructie van faillissement V&D en reddingspogingen

In de drie geselecteerde artikelen reconstrueren Van der Heijden en Rijlaarsdam het faillissement van het warenhuis en de verschillende reddingspogingen die werden gedaan. Belangrijke spelers zijn de Amerikaanse eigenaar Sun Capital en de Nederlandse ondernemer Roland Kahn die tevergeefs probeerde om het meer dan 130 jaar oude warenhuis over te nemen en te redden van een faillissement.

Deelnemers tv-programma’s voelden zich misleid

In het drieluik over hulptelevisie van NRC-redacteur Nieber kwam naar voren dat veel deelnemers zich vaak ernstig misleid voelden. Het ging om de RTL-programma’s
Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel. Beloften werden niet nagekomen en deelnemers mochten niet ongestraft het programma eerder verlaten.

Eerder werd NRC-redacteur Thomas Rueb al genomineerd voor een Tegel in de categorie interview. Hij ontving zijn nominatie voor zijn interview ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’, over een Marokkaans-Nederlandse agent die door collega’s werd gearresteerd.