Negen onvergetelijke minuten voetbalhistorie

Champions League De comeback van Barcelona (6-1) tegen PSG voltrok zich in negen minuten en werd een ‘instant’ voetbalklassieker. Van de vrije trap van Neymar tot de goal van Sergi Roberto, een verslag van minuut tot minuut. „Ik weet niet hoe ik scoorde.”

Barcelona-trainer Luis Enrique viert de comeback met Sergi Roberto, maker van het beslissende doelpunt.
Barcelona-trainer Luis Enrique viert de comeback met Sergi Roberto, maker van het beslissende doelpunt. Foto Albert Gea/Reuters

Minuut 88’

Gérard Pique haalt zijn vingers door zijn kuif. Alles gewonnen in zijn carrière, nu voor het eerst in zijn Barcelona-dienstverband niet naar de kwartfinale Champions League. Het staat 3-1 in Camp Nou. Het is gedaan, na die 4-0 nederlaag in Parijs drie weken terug. Met opgeheven hoofd, zijn ploeg heeft alles gegeven. Maar PSG-spits Edinson Cavani maakt even na het uur spelen een eind aan alle opgeklopte hoop op een stunt van de eeuw.

Dat dus, als Neymar Jr. aanlegt voor een vrije trap. Mooi plekje voor een rechtspoot, niet ideaal want net even te dicht bij de punt van de zestienmetergebied. Neymar neemt zijn aanloop, plant zijn linkervoet in het gras, de linkerarm geheven voor de balans. Hij draait de bal de kruising in met zijn binnenkant rechtervoet, schitterende goal. Ach ja, voor de eer.

Pique, loerend op een rebound die niet komt, is er als eerste bij om de bal uit het net te halen en terug te rennen naar eigen helft. Anderhalf minuut nog, en wat blessuretijd. Wie weet?

89’

Cavani hervat het spel vanaf de middenstip. Dit kan niet meer fout. Hij passt naar Marquinhos, die invaller Serge Aurier op de rechterflank aanspeelt. Luis Suárez jaagt door op de Ivoriaan, die van schrik de bal naar voren peert. Diep op de helft van Barcelona rolt de bal over de lijn. In de acht minuten die volgen levert PSG nog maar één geslaagde pass af: na de volgende aftrap. Maar dat weet dan nog niemand.

Barça-keeper Marc-André Ter Stegen heeft haast. Hij wil opbouwen, maar de bal moet na een paar keer schuiven achterin toch lang omdat PSG de druk hoog opvoert. De bal gaat weer over de zijlijn, bij de dug-out van Unai Emery. De coach van PSG gebaart driftig langs de lijn, wil dat zijn ploeg inzakt. Organisatie nu, voor alles. Emery’s gemoed was kalm geworden na die 3-1 van Cavani, maar inmiddels giert de stress weer door het lichaam.

Messi wordt aangespeeld in de middencirkel, Suárez loopt de diepte in. De bal vertrekt van Messi’s voet en komt 35 meter verderop rond de strafschopstip voor Suárez voeten. Die ligt dan al op de grond. Hij voelt de hand van Marquinhos, grijpt naar zijn hoofd en naar zijn keel. Wilde armgebaren, woeste blik.

90’

Strafschop! De Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin geeft ‘m. Waar PSG twee keer geen in omstreden moment, heeft Barcelona nu al zijn tweede kwestieuze penalty versierd. Neymar had kort na rust het struikelende lichaam van Thomas Munier opgezocht, ging liggen en Messi maakte 3-0.

Marquinhos loopt hoofdschuddend weg bij het tafereel. Hij krijgt geel, mist de volgende wedstrijd. Erger is de chaos die nu volgt. Het geloof bij Barcelona is terug terwijl panisch PSG het onheil voelt naderen. Pique maakt een horloge-gebaar naar de kant: deze tijd ook bijtellen bij de blessuretijd. Neymar legt de bal op de stip, stapt recht naar achteren. Haalt diep adem. Blaast zijn wangen bol. Armen in de zij.

90+1’

Als de fluit klinkt, zwenkt Neymar uit naar links, begint zijn aanloop op snelheid, houdt dan in met korte passjes en trapt. PSG-keeper Kevin Trapp ligt al in de andere hoek de bal half hoog in de goal verdwijnt. Neymar spurt naar de bal, rent terug naar de middenlijn. 5-1! Toeschouwers kijken elkaar vol verbazing aan: het zal toch niet. Een Catalaans spandoek met ‘Remuntada’ wappert over de ballustrade. Neymar heft zijn handen hoog, jut het publiek op. PSG ligt aan flarden. Eén goal nog en de ‘remontada’ van de eeuw is een feit. Je zal er maar zijn, je zal maar van PSG zijn.

Lees ook: Remontada voor de eeuwigheid.

90+2’

Het is allemaal Neymar nu. Alles wat hij wil doen lukt ook. Bal achter het standbeen langs naar voren. Ingooi voor Barcelona, dat vol de aanval kiest. PSG komt er niet aan te pas. Het bord met blessuretijd gaat omhoog: vijf minuten maar liefst. Een eeuwigheid voor PSG, tegen een ontketend Barcelona. Umtiti pompt de bal de zestienmetergebied in, Pique kopt ongevaarlijk in de handen van Trapp.

90+3’

Emery wisselt nog een laatste keer. De Pool Grzegorz Krychowiak mag nog even mee doen, de arme drommel. Tijdrekken is de bedoeling, en alles wegperen wat voor zijn voeten komt. Hij zal de bal niet beroeren. Barcelona ten aanval. Suarez gaat weer eens naar de grond, de bal rolt over de achterlijn. Trapp neemt zijn tijd, maar als de doeltrap genomen is gaat voorin het kopduel weer eens verloren. Barça’s Umtiti heerst. Het glipt PSG door de vingers.

90+4’

Umtiti passt op Neymar, die handig wegdraait maar daarbij onderuit getrokken wordt. Vrije trap. Het gebeurt allemaal voor de neus van PSG-coach Emery, die bezwerende gebaren maakt. Messi komt aan de bal, begint aan één van zijn weinige geslaagde dribbels deze wedstrijd en wordt gepakt door Marco Verratti. Geel voor de Italiaan. Vrije trap, seconden tikken weg.

Keeper Ter Stegen gaat mee naar voren, zoals dat gaat als een goal tegen niet echt meer uitmaakt: álles of niets. De bal ligt schuin voor de zestienmeter op zo’n vijfendertig meter van de goal. Messi neemt de vrije trap als laatste man: iedereen van Barcelona staat dichter bij het PSG-doel dan hij.

90+5’

Zwakke voorzet van Messi, Aurier kopt weg. PSG wil van de goal af. Barcelona-invaller Arda Turan vangt de bal op, maar verspeelt deze bijna aan Verratti. De teruggesnelde keeper Ter Stegen is er op tijd bij, krijgt een rotschop van Verratti net voor de middenlijn. Vrije trap.

Neymar achter de bal, iedereen van Barcelona weer voor het doel van PSG of net buiten het strafschopgebied. Hoog de bal erin, het heeft niets meer met Barca’s verzorgde spel te maken en het is allemaal zo logisch als wat. De potige PSG’er Ardien Rabiot ruimt op met hoofd, Neymar komt weer in balbezit.

En dan komt het. Een halve minuut nog, meer is het niet. Neymar ontdoet zich van Verratti, die zich makkelijk laat afbluffen met een schijnbeweging. Neymar trekt naar het midden, wipt de bal met zijn zwakkere linkerbeen gewogen over de verdediging van PSG en vindt Sergi Roberto. De Spaanse invaller steekt een been uit. „Geen idee hoe ik scoorde”, zegt hij later. Het is 6-1, het is echt waar: PSG uitgebekerd. Barcelona door.

Messi klimt op een reclamebord, wordt omhelst door supporters. Springt daarna Neymar in de armen, herkent hem als de man van het moment. De Braziliaan heeft negen minuten lang briljant gespeeld. Coach Luis Enrique stormt het veld in, valt iedereen in de armen die hij tegen komt. Zie hier de ‘remontada’.