‘Nederland hielp zoon Kim Jong-nam in veiligheid brengen’

Zuid-Korea Uit een video blijkt dat het gezin van de vermoorde Kim Jong-nam in veiligheid is gebracht. Met dank aan een Nederlandse diplomaat.

Foto Jung Yeon-Je/AFP

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea Lody Embrechts heeft een belangrijke rol gespeeld bij het in veiligheid brengen van de familie van Kim Jong-nam, de onlangs in Maleisië vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zegt althans een onbekende organisatie die zich ‘Cheollima Civil Defense’ (CCD) noemt.

Woensdag plaatste de groep een verklaring en korte video online. In het filmpje spreekt Kim Han-sol, de 21-jarige zoon van Kim Jong-nam. In vloeiend Engels zegt hij samen met zijn moeder en zus in veiligheid te zijn gebracht, waarna hij zijn Noord-Koreaanse paspoort laat zien. De persoonsinformatie is in de video onzichtbaar gemaakt. Ook wordt het geluid uitgezet wanneer Kim zijn dank uitspreekt.

De bijgaande verklaring bevat iets meer informatie, hoewel veel vragen onbeantwoord blijven. Volgens de organisatie, die zegt vaker mensen in nood te hebben geholpen, hadden Kim Han-sol en zijn familie een oproep gedaan om in veiligheid te worden gebracht. De CCD regelde dit, naar eigen zeggen met hulp van Nederland, China, de VS en een vierde land dat niet werd gespecificeerd.

In de korte tekst wordt een dankwoord gewijd aan Embrechts „voor zijn snelle en sterke reactie op ons plotselinge verzoek om hulp. Ambassadeur Embrechts is een zegen voor de Nederlandse bevolking en hun principiële houding op het gebied van mensenrechten.”

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten zeggen nog nooit van ‘Cheollima Civil Defense’ gehoord te hebben, maar bevestigen dat de man in het filmpje Kim Han-sol is. Zowel de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea als het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde woensdag geen commentaar geven op de berichtgeving. CCD liet e-mails onbeantwoord en zegt op zijn site geen verdere details over de zaak te willen geven. De website en het YouTube-kanaal waarop de verklaringen zijn geüpload werden beide op 4 maart geregistreerd.

Kim Han-sol , in 1995 geboren in Noord-Korea, verliet als kind het land met zijn vader nadat de laatst uit de gratie was gevallen bij zijn vader. Kim Jong-nam leek eerder te worden klaargestoomd voor de troonopvolging.

Kim Han-sol studeerde de afgelopen jaren in Hongkong, Bosnië en Frankrijk. Nadat Kim Jong-un zijn machtige oom Jang Song-taek in 2013 liet executeren, werd Kim Han-sol extra beveiligd.