‘Militairen Mali overleden door defect mortier’

De twee militairen, die omkwamen bij een schietoefening, zou een te vroeg tot ontploffing gekomen mortiergranaat fataal zijn geworden.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasisance Patrol Task Group (LRRPTG) in Mali, eerder dit jaar.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasisance Patrol Task Group (LRRPTG) in Mali, eerder dit jaar. Foto ANP

Het incident met een zestig millimeter mortier in Mali vorig jaar waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen, is veroorzaakt door een technisch defect van het ontstekingsmechanisme. Zowel ANP als RTV Noord melden dat op basis van onder anderen nabestaanden, die daarover ingelicht zouden zijn door de Koninklijke Marechaussee. Het ministerie van Defensie wil lopende de verschillende onderzoeken geen uitspraken doen over de oorzaak van het incident.

Volgens RTV Noord zijn de nabestaanden over het mortierdefect ingelicht op een bijeenkomst op de Johan Willem Frizokazerne in Assen, eind januari. De mannen die bij het ongeluk in Mali omkwamen, waren daar gelegerd. Het incident in juli vorig jaar vond plaats bij een schietoefening. RTV Noord meldt dat volgens de Koninklijke Marechaussee de mortiergranaat al in de afvuurpijp tot ontploffing kwam door een fout in het ontstekingsmechanisme.

Drie onderzoeken

Volgens een Defensiewoordvoerder lopen er momenteel drie onderzoeken naar het incident: eentje wordt uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, een ervan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en een ander door Defensie. Het rapport van de OVV wordt deze zomer verwacht. Zo lang de drie onderzoeken niet afgerond zijn, wil Defensie niet op de mogelijke toedracht ingaan.

Bij het ongeluk kwamen de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van het dertiende Infanteriebataljon van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen om het leven. Een derde man raakte zwaargewond. Al kort na het incident sprak Defensie van een ongeluk.

De dood van Roggeveld en Hoving was de tweede keer sinds het begin van de VN-missie Minusma in Mali dat Nederlandse militairen omkwamen. In 2015 stierven twee militairen bij een ongeluk met een helikopter dat veroorzaakt werd door een technisch falen. Sinds juli 2013 is Nederland betrokken bij de missie. Meer dan vierhonderd Nederlandse blauwhelmen zijn er gelegerd.