Jesse Klaver: ‘Maak ons groot, maak ons groter’

Meetup GroenLinks-leider Jesse Klaver maakt van slotakkoord campagne ongekend evenement voor vijfduizend potentiële kiezers.

GroenLinks meetup in Afas Live in Amsterdam
GroenLinks meetup in Afas Live in Amsterdam Foto Olivier Middendorp

Town hall meetings wilde hij, net als in de VS, bedacht Jesse Klaver toen hij twee jaar geleden het leiderschap van GroenLinks overnam. Klein beginnen en dan steeds groter gaan. Zijn campagneteam maakte er ‘meetups’ van, een serie bijeenkomsten waar de partijleider tussen de mensen staat, een bevlogen verhaal houdt, waarna hij vragen uit het publiek beantwoordt.

Op alle meetups die GroenLinks sinds mei 2015 organiseerde kwamen bijna twintigduizend mensen af. Donderdagavond, zes dagen voor de verkiezingen, was het slotakkoord in het Afas Live theater in Amsterdam Zuidoost. Een in de Nederlandse politiek ongekend evenement.

Luister ook: Onze podcast Haagse Zaken over Jesse Klaver

Ingeleid door een show met rappers, zangeressen en een live band, sprak lijsttrekker Klaver vijfduizend mensen toe. Het beoogde zwaan-kleef-aan-effect is geslaagd. Ook dit keer was de overgrote meerderheid, volgens de organisatie 70 procent, geen lid van de partij.

Klaver herhaalde zijn boodschap dat GroenLinks straks in het kabinet komt – dat gebeurde nooit sinds de oprichting in 1990. „Maak ons groot”, sprak Klaver. „Dan brengen wij de idealen terug in het hart van de politiek.” „Maak ons groter”, vervolgde hij. „Dan krijgen we de sleutel in handen voor de formatie van een nieuwe regering.” En: „Maak ons de grootste en wij gaan regeren, over links.”

Bij het gebruikelijke vragenrondje maakte de zaal het de jonge lijsttrekker niet erg lastig. De vooraf geselecteerde vragen waren niet al te scherp en leken vooral bedoeld als voorzetje voor Klaver. „Hoe gaan we eerlijker delen?”, vroeg ene Judith. „Zet dat nog eens op een rijtje voor ons.”

Lees de NRC Programmawijzer, een overzicht van de verkiezings­programma’s. Met een handig filter lees je alleen over de partijen en onderwerpen die je het meest interesseren.