Limburg Ex-bestuurders corporatie Vitaal veroordeeld

Twee oud-bestuurders van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen zijn veroordeeld tot het terugbetalen van 1,1 miljoen euro aan de corporatie. Vader Jos P. en zoon Noël P. hebben zich jarenlang verrijkt ten koste van de corporatie.

De rechtbank Limburg sprak woensdag het vonnis uit in de civiele zaak die de rechtsopvolger van Vitaal Wonen, ZoWonen uit Sittard, had aangespannen tegen het duo en twee van hun bedrijven. De vier moeten samen 863.531 euro terugbetalen, inclusief wettelijke rente ruim 1,1 miljoen euro. Naast deze veroordeling hangt vader P. en zijn zoon, die zijn vader in 2007 opvolgde als directeur, nog een strafzaak boven het hoofd. Het OM verdenkt hen van het oplichten van de corporatie, corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Noël P. werd in 2013 ontslagen na een integriteitsonderzoek. Dat volgde op publicaties in NRC. Uit het onderzoek van de krant bleek dat Noël P. privé 184.000 euro verdiend had aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met Limburgse aannemersbedrijven. Daarnaast werden privéreizen en privé-uitgaven op kosten van de corporatie gemaakt en werd teveel salaris ontvangen.