Judo

Polling en Van ’t End blijven voor Nederland uitkomen

Judoka’s Kim Polling en Noël van 't End blijven gewoon voor Nederland uitkomen. Dat zei Henry Bonnes, directeur van de Nederlandse judobond, woensdag tijdens de opening van de nieuwe Wim Ruskahal op sportcentrum Papendal.

Polling en Van ’t End verblijven veel in het buitenland omdat ze een Italiaanse en Franse partner hebben. Ze twijfelden over hun toekomst in de Nederlandse selectie nadat de judobond had besloten om de beste judoka's na de Spelen in Rio verplicht op Papendal te laten trainen. Door judoka’s centraal te laten trainen hoopt de bond weer aansluiting te vinden bij de wereldtop. Nederland won de laatste twee WK’s en Spelen slechts drie keer brons. „De conclusie was dat we mondiaal afhaken voor de podiumplekken. Het moest dus anders”, zegt Bonnes.

Tegen het plan om de beste vijftig judoka’s centraal te laten trainen bestond aanvankelijk veel weerstand. „En dat is logisch”, zegt Bonnes. „Het is nogal wat om hier te trainen, te wonen en eventueel te studeren. Maar in topsport gaat het om details. Om een voorbeeld te noemen, in het verleden kwamen sommige judoka’s wel eens te zwaar terug van vakantie. Nu heeft iedereen een diëtist en doen we ook aan mentale training. Na wat aarzeling hoor ik nu positieve geluiden.” (ANP)