‘Hoofdstad’ Islamitische Staat

VS: honderden mariniers voor heroveren Raqqa

Honderden Amerikaanse mariniers zijn in Syrië aangekomen om te helpen bij de verovering van ‘IS-hoofdstad’ Raqqa. Dat melden The Washington Post en CNN op basis van anonieme bronnen binnen het leger.

De inzet van de zwaarbewapende eenheden in Syrië komt niet uit de koker van president Trump, maar is „al lange tijd in voorbereiding”. Omdat de mariniers al in de regio zijn gestationeerd was Trumps toestemming niet nodig. Hij is volgens de bronnen nauw betrokken bij de operatie. Niet helder is of met de inzet van de mariniers de grens van maximaal 500 militairen in Syrië wordt bereikt. Die maatregel stelde Obama in.

De mariniers, die beschikken over het zware artilleriegeschut M777 howitzer, zullen vooral een ondersteunde rol hebben in de strijd om Raqqa. Ze gaan naar alle „waarschijnlijkheid” de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) trainen en assisteren, zo meldt nieuwssite Al Jazeera.

Met de keuze voor deze coalitie van voornamelijk Koerdische en Arabische militanten gaan de VS tegen de wens van de Turken in. Die willen niet dat de Koerdische beweging YPG, een belangrijk onderdeel van de SDF, een te grote rol krijgt in Syrië en na de verovering van Raqqa ook delen van het land bezet waar sunnitische Arabieren wonen. (NRC)