Geen verruiming stemperiode voor kiezers in buitenland

Verlenging van stemperiode werd door 154 kiezers geëist vanwege problemen met het tijdig leveren van de stembiljetten.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederlandse kiezers in het buitenland mogen niet langer doen over het uitbrengen van hun stem. Een eis van 154 van hen om hun stem tot en met 15 maart op de bus te mogen doen, werd donderdagochtend afgewezen door de rechtbank in Den Haag. Omdat veel Nederlanders in het buitenland hun stembiljet nog niet binnen hebben, probeerden de eisers dinsdag per kort geding af te dwingen dat de 77.500 geregistreerde stemmers tot en met 15 maart mochten stemmen.

Ze verweten de overheid ,,nalatigheid”, omdat hun stembiljetten te laat verstuurd zouden zijn. Daardoor vreesden ze dat duizenden stemmen niet op tijd binnen zouden zijn om mee te tellen. Door de afwijzing van de eis moeten de stemmen van in het buitenland woonachtige Nederlanders gewoon op 15 maart voor drie uur ’s middags bij de gemeente Den Haag of een Nederlandse ambassade binnen zijn.

Lees ook: Wachten bij de Braziliaanse brievenbus op een stembiljet

Indiener van het kort geding Eelco Keij, kandidaat-Kamerlid voor D66, reageert verbaasd op de afwijzing: ,,De uitspraak zal juridisch best kloppen, maar het negeert de praktijk volledig.” Volgens Keij wordt veel Nederlandse stemmers nu ,,effectief het kiesrecht” ontzegd. ,,De Staat mag tevreden zijn met de uitspraak, maar dit lijkt me een Pyrrhusoverwinning.”

Volgens de advocaat van de Staat waren dinsdag de briefstemmen van zestig procent van de geregistreerde stemmers in het buitenland al binnen bij de gemeente Den Haag.