In beeld

Fukushima is overgenomen door wilde zwijnen

Zes jaar na de kernramp bij Fukushima kunnen de bewoners eindelijk terugkeren naar hun huizen. Op 11 maart 2011 werd de kerncentrale aan de Japanse kust getroffen door een tsunami, waarbij levensgevaarlijke straling vrijkwam. Omwonenden kregen de opdracht hun huizen te verlaten, een bevel dat tot het eind van deze maand van kracht blijft. Voor wie van plan is daarna zijn of haar oude leven weer op te bouwen, is er een extra obstakel bijgekomen: de verlaten dorpen zijn inmiddels gekoloniseerd door honderden wilde zwijnen.

Een verlaten en vervallen huis in Namie, een stadje op 4 kilometer afstand van de kerncentrale van de Tokyo Electric Power Company (TEPCO). De centrale, links op de achtergrond, wordt nu ontmanteld.
Toru Hanai/Reuters
Sinds de ramp hebben honderden wilde zwijnen een thuis gevonden in het verlaten stadje. Ze kwamen vanuit de omliggende bergen, en vonden voedsel en beschutting in Namie.
Toru Hanai/Reuters
In het nabijgelegen kuststadje Tomioka probeert een team van 13 jagers de zwijnen te vangen, zodat het aantrekkelijker wordt voor bewoners om terug te keren. Het zwijn op deze foto is doodgereden door een auto.
Toru Hanai/Reuters
Deze zwijnen zijn doodgeschoten door de jagers in Tomioka. Teamleider Shoichiro Sakamoto schat in dat ze er inmiddels pakweg 300 gedood hebben, met luchtdrukgeweren.
Toru Hanai/Reuters
Burgemeester Tamotsu Baba van Namie legt uit waarom het nodig is om de zwijnen te doden: "Het is nu niet duidelijk wie de baas is hier, zwijnen of mensen. Als we ze niet verwijderen, wordt Namie nog wilder en onbewoonbaar dan het nu is."
Toru Hanai/Reuters
Hidezo Sato, oud-inwoner van Namie, vertelt aan een verslaggever van Reuters dat de zwijnen zijn voornaamste obstakel zijn om terug te keren. "Er moet iets gebeuren. De overheid pakt het volgens mij wel voortvarend aan."
Toru Hanai/Reuters
Om de zwijnen te vangen maakt het team jagers in Tomioka gebruik van deze vallen. Twee keer per week plaatsen ze er pakweg 30, met rijstmeel erin als lokaas.
Toru Hanai/Reuters
Een geigerteller meet de radio-actieve straling in Namie: 0,127 microsievert per uur, iets hoger dan in Nederland. Enkele dagen na de tsunami was dat meer dan 400.000 microsievert per uur, een gevaarlijke waarde voor mensen.
Toru Hanai/Reuters
Basisschool Ukedo in Namie, beschadigd door de tsunami.
Toru Hanai/Reuters
Toru Hanai/Reuters
Toru Hanai/Reuters
Van de 21.500 inwoners die Namie voor 2011 had, wil meer dan de helft niet terugkeren. Naast de zwijnen vrezen ze voor de straling die nog steeds van de centrale af zou komen.
Toru Hanai/Reuters
Een geigerteller meet een straling van 0.106 bij een wooncomplex voor gevluchte inwoners in Nihonmatsu, iets meer het binnenland in. De bewoners komen oorspronkelijk uit kustplaatsje Namie.
Toru Hanai/Reuters
Een begraafplaats in Namie.
Toru Hanai/Reuters
Toru Hanai/Reuters