Fraudezaak nationale politie

Ex-korpschef Bouman staakt medewerking onderzoek

Fraudezaak Nationale Politie De ex-korpschef zou zich beledigd voelen door een van de leden van de onderzoekscommissie. Hij wil dat de minister ingrijpt.

Oud-korpschef Gerard Bouman
Oud-korpschef Gerard Bouman Foto ANP

Voormalig korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman staakt zijn medewerking aan het onderzoek naar fraude bij de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie. Een woordvoerder van de commissie bevestigt dat Bouman niet meer wil meewerken, maar wil lopende het onderzoek niet ingaan op de reden.

Bouman zei tegen de NOS dat de commissie vooringenomen is. Onderzocht wordt de rol die hij speelde in de affaire rond de buitensporige uitgaven door de COR. Vorig jaar bleek dat veel van het jaarlijkse COR-budget van 1,6 miljoen euro door toenmalig voorzitter Frank Giltay was gebruikt voor etentjes en reisjes naar het buitenland.

Bouman botste tijdens een verhoor op 23 februari met commissielid Sylvie Bleker-van Eyk, hoogleraar integriteitsmanagement aan de VU. Zij zou de verhoging van de limiet op de creditcard van Giltay tot 10.000 euro „waanzin” hebben genoemd. Bouman heeft minister Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) verzocht in te grijpen in de commissie. Ook in voorzitter Maarten Ruys zou hij geen vertrouwen meer hebben. Zijn rol wordt onderzocht omdat hij volgens ex-minister Opstelten de schijn had gewekt de COR te hebben omgekocht om in te stemmen met de reorganisatieplannen van de Nationale Politie.