ECB verandert niets aan rente en opkoopprogramma

Ondanks de stijgende inflatie in Europa, wijzigt de ECB haar beleid zoals verwacht niet.

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi
President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi Foto John Thys/AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven ongewijzigd, zo heeft het ECB-bestuur donderdag in Frankfurt besloten. Ook aan de huidige depositorente, het rentetarief voor banken die geld bij de ECB stallen, van -0,4 procent wordt niets veranderd. De obligatieopkoop door de ECB zal zoals eerder aangekondigd nog doorgaan tot eind dit jaar. Het huidige opkoopvolume zal van 80 miljard euro per maand per april worden teruggeschroefd naar 60 miljard euro maandelijks.

Lees ook: Extra munitie voor Duitse ECB-critici: inflatie zit nu boven 2 procent
Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman ECB laat ultralage rente ongewijzigd en bevestigt koop 60 mrd euro per maand aan leningen t/m dec. Eens kijken straks naar Draghi’s woorden

De inflatie in de Eurozone bereikte vorige week voor het eerst in vier jaar het streefniveau van 2 procent groei ten opzichte van een jaar eerder. Niettemin wijzigt de ECB haar beleid niet. De ECB liet eerder weten dat het herstel structureler moet zijn, voordat het stimuleringsbeleid wordt afgebouwd. De stijgende inflatie is nu vooral een gevolg van herstellende olieprijs, die op het moment 9 procent hoger ligt dan een jaar geleden. De kerninflatie, waarvan de sterk fluctuerende energieprijzen zijn uitgezonderd, stijgt nauwelijks en ligt op 0,9 procent.

Om 14.30 uur licht president van de ECB Mario Draghi het besluit toe op een persconferentie. Economieredacteur Mark Beunderman, aanwezig in Frankfurt, zegt precies op de woorden van Draghi te zullen letten. In een verklaring die de ECB al heeft verspreid, zijn geen grote verschillen zichtbaar met de tekst na de vorige vergadering in januari, zegt hij.

“Veel uitzicht op beëindiging van het huidige, heel ruime monetaire beleid biedt de ECB niet. Zo staat er nog steeds in de verklaring dat de opkopen zelfs nog kunnen worden verhoogd als de economische ontwikkelingen tegenvallen. En er staat dat de rente ook nog ‘lager’ kan worden”

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Tot dusver niet een besluit waar haviken als Knot, Weidmann, die van QE af willen, heel blij mee zullen zijn. Waarsch geen unanimiteit