Dodental brand Guatemalteeks kindertehuis loopt op tot 31

Twaalf kinderen die woensdag gewond raakten bij de tragedie zijn later in het ziekenhuis overleden.

Nabestaanden wachten bij het mortuarium waar de lichamen van slachtoffers van de brand opgebaard liggen.
Nabestaanden wachten bij het mortuarium waar de lichamen van slachtoffers van de brand opgebaard liggen. Foto Reuters

Het dodental van de brand die woensdag woedde in een Guatemalteeks kindertehuis is opgelopen tot 31. Volgens Reuters zijn twaalf kinderen die gewond raakten bij de tragedie later in het ziekenhuis overleden.

De brand zou ontstaan zijn toen iemand in de meisjesafdeling een matras in brand stak, waarna de vuurzee zich snel uitbreidde. Alle omgekomen kinderen waren meisjes. Nog 27 slachtoffers liggen momenteel in het ziekenhuis, van wie 10 in levensgevaar.

In het Hogar Seguro Virgen De La Asuncion - zoals het opvangcentrum heet - zou het de dag voor de brand onrustig zijn geweest. Tientallen kinderen probeerden het overbevolkte tehuis dinsdag te ontvluchten, waarna de politie het opvangcentrum bezocht.

Huiselijk geweld en misbruik

In het centrum, dat zo’n 25 kilometer ten zuidoosten ligt van hoofdstad Guatemala-Stad, worden kinderen opgevangen die slachtoffer zijn geweest van onder meer huiselijk geweld en misbruik. Het is nog onduidelijk waarom het matras in brand was gestoken.

De Guatemalteekse president Jimmy Morales uitte donderdag kritiek op de gerechtshoven die een eerder verzoek van hem hadden genegeerd om jeugdige delinquenten in het opvangcentrum naar een andere locatie over te plaatsen. Was dit wel gebeurd, dan had de brand wellicht voorkomen kunnen worden, aldus de president. Morales kondigde drie dagen van nationale rouw aan.

Woensdag meldde AP dat het tehuis in het verleden bekritiseerd is omdat het er te druk zou zijn en vanwege vermeend misbruik. Terwijl er 540 kinderen in het centrum woonden, was er slechts plaats voor 400 personen.

Het opvangcentrum in San José Pinula: