‘CIA en FBI gaan Wikileaks-lek onderzoeken’

Overheidsfunctionarissen melden aan Amerikaanse media dat de geheime diensten onderzoeken hoe de documenten in het bezit van Wikileaks zijn gekomen.

Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en FBI starten een strafrechtelijk onderzoek naar de online publicatie van duizenden documenten over de werkwijze van de CIA door publicatieplatform Wikileaks. Anonieme overheidsfunctionarissen melden aan verschillende Amerikaanse media dat de geheime diensten gezamenlijk gaan onderzoeken hoe de documenten in het bezit van Wikileaks zijn gekomen en of ze door een vaste medewerker of freelancer zijn gelekt. Ook willen de geheime diensten erachter komen of Wikileaks nog meer documenten bezit.

Lees ook: WikiLeaks: CIA bespioneert burgers via tv’s en smartphones

Authenticiteit

Dinsdag plaatste Wikileaks in één keer bijna negenduizend documenten online, waarin onder meer staat beschreven welke technische hulpmiddelen de CIA zou gebruiken om via zwaktes in de beveiliging van elektronische apparaten en apps mensen af te luisteren. Uit de documenten blijkt dat de CIA onder andere smartphones, smarttv’s van Samsung en op het internet aangesloten auto’s kan hacken.

Officieel wil de CIA noch de authenticiteit van de gelekte documenten noch of er een onderzoek is gestart bevestigen. In een verklaring benadrukte een woordvoerder woensdag dat het voor de CIA juridisch verboden is individuen elektronisch te bespioneren en dat de dienst dus ook niet doet. De publicatie van de documenten door Wikileaks werd officieel veroordeeld.

“Het Amerikaanse volk moet zeer bezorgd zijn over elke Wikileaks-publicatie die bedoeld is om de mogelijkheden van de inlichtingendiensten om Amerika te beschermen tegen terroristen en andere gevaren te beschadigen. Dit soort onthullingen brengen niet alleen overheidspersoneel en -acties in gevaar, maar geven onze tegenstanders ook middelen en informatie om ons te raken.”

Lees ook: Hoe de CIA in de huiskamer kan spieken

Ingehuurde werknemers

Verschillende bronnen melden aan media als CNN en The New York Times echter dat de documenten wel degelijk echt zijn en dat de geheime dienst in samenwerking met de FBI onderzoekt hoe het lek heeft kunnen gebeuren.

Een anonieme bron meldt aan persbureau Reuters dat de CIA vermoedt dat ingehuurd personeel verantwoordelijk is voor het lek, en het lek dus niet het gevolg is van hackingactiviteiten. De CIA zou er volgens de bronnen al sinds eind vorig jaar van op de hoogte zijn dat Wikileaks in het bezit was van de documenten. Het aantal ingehuurde medewerkers met toegang tot zeer gevoelig materiaal zou de afgelopen jaar flink gegroeid zijn vanwege doorgevoerde bezuinigingen bij de geheime dienst.

In The New York Times zeggen verschillende experts weinig onder de indruk te zijn van de CIA-methodes die door de Wikileaks-documenten zijn onthuld. Ze benadrukken dat veel van de beschreven tactieken verouderd zijn. Ook zouden in de documenten nog niet eens de werkelijk gevoelige CIA-spionagetactieken beschreven staan.