Canadees gaswinningsbedrijf wint zonder toestemming gas bij Heerenveen

Als gaswinningsbedrijf Vermilion binnen enkele dagen niet stopt met de winning, moet het een dwangsom betalen die op kan lopen tot 10 miljoen euro.

Harry van der Meijden (L), inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en Hans de Waal, plaatsvervangend hoofd van Staatstoezicht op de Mijnen bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Het SodM heeft gaswinningsbedrijf Vermillion gesommeerd te stoppen met gaswinning uit een put onder Heerenveen.
Harry van der Meijden (L), inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en Hans de Waal, plaatsvervangend hoofd van Staatstoezicht op de Mijnen bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Het SodM heeft gaswinningsbedrijf Vermillion gesommeerd te stoppen met gaswinning uit een put onder Heerenveen. Foto ANP

Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion wint sinds november gas uit een put onder Heerenveen en het nabijgelegen Opsterland zonder dat het daarvoor toestemming heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de exploitant donderdag verzocht met de winning te stoppen. Geeft Vermilion hier voor maandag geen gehoor aan, dan moet het bedrijf een dwangsom betalen die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Het SodM schrijft op zijn site dat Vermilion op 24 november vorig jaar toestemming vroeg voor de gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft nog geen besluit genomen over het plan, maar het Canadese bedrijf heeft de put wel al in gebruik genomen. ANP meldt dat Kamerleden van PvdA, SP en ChristenUnie inmiddels opheldering hebben gevraagd over de gaswinning in het gebied.

Berichten in lokale media

Het SodM startte het onderzoek naar Vermilion op 2 maart. Aanleiding daarvoor was berichtgeving in verschillende lokale media over de mogelijk onwetmatige gaswinning van het Canadese bedrijf onder Opsterland. Vermilion heeft reeds twee andere putten in het Friese dorp Langezwaag in gebruik. Ook deze putten worden nu door de SodM onderzocht.

De gasexploitant zegt dat het over de zaak in gesprek is met het ministerie van Economische Zaken en uiterlijk maandagmiddag met een reactie zal komen.

Het hoofdkwartier van Vermilion staat in het Canadese Calgary. Wereldwijd werkten in 2015 516 mensen bij de onderneming. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 883 miljoen dollar (833,7 miljoen euro).