Campagne Turks referendum

Geen toespraak van Turkse minister in zaal Rotterdam

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu zal zaterdag niet in een evenementencentrum in Rotterdam spreken over een Turks referendum. Dat meldt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in een brief aan de gemeenteraad. Hij schrijft dat de exploitant van het centrum de beslissing zelf genomen heeft, maar anders had de gemeente „deze bijeenkomst in aanwezigheid van een lid van het Turkse kabinet op deze locatie of elders in de stad zeer waarschijnlijk verboden”. Eerder gaven verschillende politici, onder wie premier Rutte, aan de komst van Cavusoglu niet wenselijk te vinden. Aboutaleb zegt zich bij die gedachte aan te sluiten, maar ook: „Het is niet aan mij een oordeel te vellen over de inhoud van een dergelijke bijeenkomst.” Volgens de burgemeester is echter doorslaggevend dat de komst van Cavusoglu een gevaar voor de openbare orde en veiligheid had kunnen vormen en „voor toenemende polarisatie en escalaties”. Ter afsluiting schrijft Aboutaleb te hopen dat Cavusoglu afziet van zijn bezoek: „Ik vertrouw erop dat de internationale diplomatie en politiek hun werk doen.” Turkije had woensdagavond nog niet gereageerd op het besluit. De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), gelieerd aan de AK-partij van president Erdogan, zei tegen de NOS dat mogelijk een andere locatie wordt gezocht. (NRC)