Profiel

Bestuurder met ervaring in ruzie

Jan Nooitgedagt De waarnemend bestuursvoorzitter van TMG staat bekend als een invloedrijk bestuurder. Eerder begeleidde hij de overname van Vivat.

Ruzies over geld en macht. Jan Nooitgedagt (64), waarnemend president-commissaris van TMG, is ze wel gewend. Voor de tweede keer in minder dan twee jaar tijd speelt de invloedrijke Fries een hoofdrol in een spraakmakend zakelijk conflict. Ditmaal is hij zelf schietschijf.

Bij TMG zijn twee partijen met elkaar in gevecht: Talpa, van mediaondernemer John de Mol aan de ene kant, en de Vlaamse uitgeverij Mediahuis met de ondernemersfamilie en TMG-grootaandeelhouder Van Puijenbroek aan de andere kant. Beide willen TMG overnemen.

Uit die strijd is dinsdag een juridisch conflict ontsproten waarin Nooitgedagt persoonlijk wordt aangevallen. Talpa biedt (aanzienlijk) meer dan Mediahuis, maar zit niet aan de onderhandelingstafel. Mediahuis wel. Dat komt doordat Nooitgedagt en zijn andere commissarissen zondag de kant van Mediahuis kozen en een overnameakkoord met hen sloten. Diezelfde dag schorsten de commissarissen de directie van TMG, omdat die de onderhandelingen met Mediahuis in de weg zou zitten. Nooitgedagt nam de functie van bestuursvoorzitter tijdelijk op zich.

De ondernemingsraad van TMG en Talpa zijn over die machtsgreep zo boos dat ze naar de Ondernemingskamer zijn gestapt. Nooitgedagt zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn besluit, volgende week donderdag. En dat terwijl hij eigenlijk onbedoeld president-commissaris is geworden bij TMG. De vorige voorzitter, Michiel Boersma, werd een half jaar geleden ziek.

De Mol, die zijn belang in TMG inmiddels heeft uitgebreid naar 25 procent, en de Ondernemingsraad nemen het op tegen een machtige tegenstander. De accountant Nooitgedagt, telg uit een ondernemersfamilie die sinds 1865 schaatsen verkoopt, geldt binnen ondernemend Nederland als een zeer invloedrijk en bekwaam bestuurder. Hij heeft bij vrijwel alle grote financiële instellingen de afgelopen jaren topfuncties vervuld. Zo was hij topman van accountantskantoor EY, financieel directeur van verzekeraar Aegon en vroeg minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hem eind 2013 om president-commissaris te worden bij SNS Reaal.

Formidabel netwerk

Op dit moment is hij commissaris bij onder meer Robeco en Rabobank. Ook is hij lid van diverse adviescommissies, waaronder die van toezichthouder de AFM en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nooitgedagt heeft dus een formidabel netwerk en weet met zijn ervaring ongetwijfeld hoe te handelen in netelige situaties – al heeft hij niet eerder voor de rechter gestaan tegenover een harde zakenman als De Mol.

Nooitgedagt verzeilde eerder in een ruzie ná een overname. Halverwege 2015 verkocht de staat verzekeraar Vivat (voorheen Reaal) voor 1 euro aan het Chinese Anbang. Nooitgedagt werd daar president-commissaris en was betrokken bij de verkoop. Zes weken later stond topman Gerard van Olphen alweer op straat, terwijl die juist was aangesteld om het Nederlandse ‘belang’ in de gaten te houden. Nooitgedagt ‘daalde’ neer in het bestuur om ondersteuning te bieden, net als bij TMG. De Chinezen deden vervolgens ook moeilijk over een beloofde kapitaalinjectie van 1,35 miljard, die van levensbelang was omdat Vivat kort daarvoor op de rand van een faillissement stond.

In de kern draaide ook dit conflict om geld en macht. De Chinezen vonden dat de Nederlanders hen hadden bedonderd, omdat ze op meer zeggenschap hadden gerekend. Ook bleek er op enig moment (de berekeningen fluctueerden sterk) minder geld nodig dan de afgesproken injectie. De Nederlanders wantrouwden op hun beurt de intenties van de Chinezen.

Met pijn en moeite werd de rust hersteld. Nooitgedagt kwam er overigens niet zonder kleerscheuren vanaf. In Het Financieele Dagblad gaf hij later toe dat hij fouten had gemaakt. Hij had „onderschat” hoe het was om zaken te doen met Chinezen. Eind 2016 vertrok hij bij Vivat.

De commissarissen van TMG stellen in het persbericht over de schorsing van de bestuurders dat dat nodig was omdat de onderhandelingen met Mediahuis anders zouden stuklopen. Guus van Puijenbroek, die ook commissaris is, zei eerder dat hij TMG een „veilige haven” in wil loodsen. Eigenlijk net als Nooitgedagt probeerde bij Vivat. Nooitgedagt koos ervoor Van Puijenbroek te steunen, maar maakt zichzelf zo wel kwetsbaar. Met de redactie van De Telegraaf heeft hij nog niet gesproken, meldden bronnen. Mogelijk spreekt hij hen donderdag toe.