Ons land is eigenlijk best oké

Tevredenlanders Wat was de laatste keer dat je blij was dat je in Nederland woont? Als je die vraag stelt, wonen we ineens in een heel ander land.

Foto's Elisabeth Lanz

Van te veel politiek op televisie kun je ongelukkig worden. De zorg wordt onbetaalbaar, we moeten steeds langer werken, Groningen zakt langzaam weg. Wat een land. Gaat er dan helemaal niets goed? Irene Rompa (33) en Silke Tijkotte (29) werden er maanden voor de verkiezingen, in december, al een beetje mies van. Van de weeromstuit begonnen ze elkaar te appen: waar ben jij tevreden over? Elke dag was er wel iets om blij van te worden – binnen anderhalf uur een dokter bezoeken en met medicijnen weer thuiskomen bijvoorbeeld.

Omdat Rompa en Tijkotte van het type zijn dat de wereld graag iets beter maakt – het helpen van start-ups is hun beroep – werd het Whatsapp-gesprek al snel een project: tevredenlander.nl, met een hashtag om je tevredenlanderschap te delen.

Wat blijkt? Je krijgt wat je vraagt. Vraag je mensen wat er niet deugt, zoals bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau geregeld doet, dan maken mensen zich zorgen over hufterigheid, over hun baan of pensioen, over vluchtelingen of terrorisme. Maar je kunt ze ook vragen: wat was de laatste keer dat je blij was dat je in Nederland woonde? Dat doen Rompa en Tijkotte. En dan zeggen mensen: de trein reed op tijd. De vuilnis is vandaag opgehaald. Ik heb net vakantiegeld gekregen. Vakantiegeld! Geld dat je van je baas krijgt om niet te werken!

Vaak vergelijken Tevredenlanders hun lot met dat van mensen in het buitenland. Dan ziet Nederland er nog mooier uit. Steek bij Hazeldonk de grens over en de wegen worden al slechter.

Overigens blijkt ook uit CBS-onderzoek dat Nederland zo ontevreden niet is. 97 procent van de Nederlanders is gelukkig. Nederlanders geven hun leven gemiddeld een 7,1 (2015). Het consumentenvertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest.

Even voor de goede orde: Rompa en Tijkotte willen niets afdoen aan de problemen die er ook zijn. Er is genoeg wat beter kan en veel mensen hebben terecht zorgen. Een beetje tegengif in tijden van sipnieuws, dat is alles.

„Mensen weten er niet altijd van, maar als je naar de gemeente gaat en je hebt ergens een probleem mee, dan word je daar geholpen. Ik vind dat goed.”. Saleh

„We staan er niet altijd bij stil maar we mogen ontzettend blij zijn met de pil, condooms, campagnes. Je beslist hier over je eigen lichaam.”. MARIANNE

„Ik kan naar de huisarts en het ziekenhuis als het nodig is. Ik realiseer me dit nog meer doordat mijn broer en zus in Bagdad wonen. Daar is dat dus allemaal niet. Ik ben nu 62 jaar en sinds kort werkloos. Ik leef nu met 700 euro minder in de maand, maar ontvang wel keurig WW. Ja, ik ben echt een geluksvogel. Ik hou van Nederland.”. Nooman

„Het openbaar vervoer in Nederland is echt heel goed geregeld. Mijn man komt uit Amerika en ooit waren er vrienden van hem hier in Nederland. Zij vroegen aan mij of je in Friesland kon komen. Ik moest lachen: natuurlijk! Dat is voor ons, Nederlanders, zo vanzelfsprekend. We hebben er geen idee van hoe goed dat geregeld is.”. Cecile

„Nederlanders gedragen zich echt keurig in het verkeer. Ik kom regelmatig in Duitsland voor mijn werk en dan realiseer ik me toch altijd weer hoe goed de Nederlanders rijden.”. Rogier

„Je kunt nu je studenten OV-jaarkaart vergoed krijgen als je jonger dan 18 bent. Zo kun je studeren waar je wilt en zo krijgt iedereen gelijke kansen. Eerst betaalde ik elke maand 200 euro aan reiskosten, nu niet meer en daar ben ik tevreden over.”. Duy

Foto’s en citaten van: tevredenlander.nl