Beslag van 122 miljoen op tegoeden Staatsloterij

Claim De slepende strijd tussen de Staatsloterij en claimclub Loterijverlies om misleiding van loterijdeelnemers neemt een nieuwe wending.

Bedrogen deelnemers claimen welgeteld 121.997.895 euro van de Staatsloterij.
Bedrogen deelnemers claimen welgeteld 121.997.895 euro van de Staatsloterij. Foto Bas Czerwinski/ANP

Claimclub Loterijverlies legt voor 122 miljoen euro beslag op tegoeden van de Staatsloterij. De rechtbank Den Haag heeft toestemming gegeven voor het beslag, zo bevestigt een woordvoerder tegen NRC.

Het miljoenenbeslag is wéér een nieuwe wending in de al jaren durende loopgravenstrijd tussen de staatsdeelneming en de claimorganisatie waar 194.000 Staatsloterijspelers bij zijn aangesloten.

In een door de Loterijverlies-voorman Ferdy Roet aangespannen procedure oordeelde de Hoge Raad in januari 2015 dat de Staatsloterij van 2000 tot 2008 deelnemers misleidde. De loterij trok acht jaar lang prijzen uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. Daardoor lag de winstkans voor spelers dus veel lager.

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad probeert Loterijverlies een schadevergoeding van de Staatsloterij te krijgen. Schikkingsonderhandelingen klapten omdat Loterijverlies volgens de Staatsloterij geen reële eisen stelt.

Volgens Roet laat het feit dat de kortgedingrechter toestemming geeft voor het beslag van 121.997.895 euro zien dat Roet wel degelijk een „harde claim” heeft. Het grote bedrag is gebaseerd op het geld dat deelnemers in de periode van de misleiding aan Staatsloten spendeerden. „De Staatsloterij weigert stelselmatig gevolg te geven aan het arrest van de Hoge Raad en tracht via een naar fraude riekende omweg de bedrogen deelnemers hun claim te ontnemen.”

Loterijverlies-oprichter Roet ligt zelf ook al geruime tijd onder vuur omdat hij miljoenen aan inschrijfgelden van Loterijverliesdeelnemers in zijn eigen zak zou hebben laten stromen. In een andere procedure, aangepannen door een groep deelnemers van zijn claimclub, werd Roet door de rechtbank Alkmaar daarom geschorst als bestuurder. Het beslag van 122 miljoen is dan ook niet door de stichting, maar door de bv Loterijverlies gelegd.

Een woordvoerder van de Staatsloterij spreekt van een „bizarre beslaglegging”. Volgens hem is het „een uiterste paniekpoging” van Roet om niet buitenspel te raken. De Staatsloterij zal vrijdag om 10 uur in kort geding opheffing van het beslag eisen.