Banken bezorgd over groeiend aantal plofkraken

In 2016 steeg het aantal plofkraken voor het tweede opeenvolgende jaar.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Banken maken zich grote zorgen over het stijgende aantal plofkraken en de steeds zwaardere explosieven die hierbij worden ingezet, zo laat de Nederlandse Vereniging Banken (NVB) donderdag weten in een persbericht. De NVB roept een nieuw kabinet op te blijven investeren in de aanpak van plofkraken. In de nacht van woensdag op donderdag vond in Uithoorn nog een plofkraak plaats bij een winkelcentrum, waarbij een groot deel van de gevel werd weggeblazen.

Lees ook: Pincriminelen passen hun methodes voortdurend aan

In 2016 steeg het aantal plofkraken voor het tweede opeenvolgende jaar. Waar in 2015 nog 56 geldautomaten werden aangevallen, steeg dat aantal in 2016 naar 79. In 43 procent van de gevallen zetten criminelen daarbij vaste explosieven in, waardoor de kans op grote ongelukken met gevolgen voor omstanders en omwonenden volgens de banken toeneemt. In 2014 daalde het aantal plofkraken nog sterk, nadat de politie in samenwerking met banken de aanpak van plofkraken tot prioriteit maakte.

Geldautomaten

Een mogelijke verklaring van de hernieuwde stijging kan zijn dat veel van de criminelen die destijds werden opgepakt inmiddels weer vrij zijn en hun activiteiten opppakken, aldus een woordvoerder van de NVB. Ook waren veel criminelen aanvankelijk uitgeweken naar Duitsland, maar nu ook daar de aanpak van plofkraken is opgevoerd lijken velen van hen terug te keren.

Het risico op plofkraken kan een overweging zijn om geldautomaten te sluiten, maar een woordvoerder van NVB laat weten dat er momenteel geen concrete plannen zijn om het aantal geldautomaten terug te brengen. Wel houdt de NVB de risico’s goed in de gaten en wordt bekeken in hoeverre de automaten op een bepaalde plaats nog daadwerkelijk nodig zijn.