AkzoNobel wijst overnamebod PPG af

AkzoNobel meldt dat dit bod te laag is en niet in het belang is van aandeelhouders, klanten en personeel.

Foto Koen van Weel/ANP

Chemieconcern AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen, zo meldt het bedrijf donderdag. Woensdag meldde persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen bij PPG dat het bedrijf zou overwegen alle aandelen AkzoNobel over te kopen. Volgens persbureau Reuters zou juist AkzoNobel actief op zoek zijn naar een koper of een fusiepartner.

Lees ook: Ook AkzoNobel is nu in het vizier van een buitenlandse koper.

Donderdag laat AkzoNobel officieel weten dat PPG een bod heeft uitgebracht maar dat het bedrijf dit heeft afgewezen. Het bod van PPG bedroeg 54 euro in contanten aangevuld met 0,3 aandeel PPG per aandeel AkzoNobel. Gerekend met de koers van PPG op 28 februari jongstleden zou dat neerkomen op een bod van 83 euro per aandeel.

AkzoNobel schrijft het bod serieus te hebben overwogen, maar tot de conclusie te zijn gekomen dat dit bod te laag is en niet in het belang is van aandeelhouders, klanten en personeel. Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

Afsplitsing

Naar aanleiding van het bod kondigt AkzoNobel aan te gaan onderzoeken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Dit onderdeel had vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro. Speciality Chemicals produceert specialistische chemicaliën die verwerkt worden in bijvoorbeeld asfalt en zeep en is daarmee een kernonderdeel van het bedrijf. De afsplitsing werd al langer overwogen, maar door het bod van PPG wordt de stap naar voren gehaald.

AkzoNobel schrijft dat Speciality Chemicals met een afsplitsing haar positie als marktleider kan versterken en dat ook het moederbedrijf de leidende positie kan uitbreiden. Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering voor Specialty Chemicals.

‘Niet in Nederlands belang’

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) stelt in een reactie aan persbureau ANP dat het bod van PPG niet in het Nederlandse belang is.

“AkzoNobel bestempelt het bod van PPG Industries als ongewenst en niet in het belang van alle stakeholders. Het gaat daarbij om langetermijnwaarden zoals de bijdrage die AkzoNobel levert aan duurzaamheid, de activiteiten op het gebied van research en development en om de hoogwaardige werkgelegenheid die het bedrijf in Nederland biedt. Daarmee is het bod ook niet in het Nederlandse belang.”

Woensdag lieten Kamerleden van de PvdA en het CDA al weten bezorgd te zijn over een mogelijke overname van AkzoNobel. Kamerlid voor de PvdA Henk Nijboer zei tegen De Telegraaf bezorgd te zijn omdat Nederlandse bedrijven “in de uitverkoop lijken te staan”. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omzigt zei het belangrijk te vinden dat er snel wetgeving komt om “vitale Nederlandse bedrijven” beter te beschermen.

Overname

PPG en AkzoNobel deden in 2012 zaken, toen PPG de Noord-Amerikaanse tak van AkzoNobel op het gebied van decoratieve verf voor ruim een miljard dollar overnam. Als de twee samen zouden gaan, zou de grootste wereldwijde speler op het gebied van specialistische chemicaliën ontstaan.

In februari maakte AkzoNobel bekend onder meer door de lage olieprijs een minder jaar te hebben gedraaid. De omzet zakte met 4 procent tot 14,2 miljard euro, de winst was met 970 miljoen een procent lager. PPG publiceerde nog geen jaarcijfers over 2016, maar had in 2015 een bijna gelijke omzet als een jaar eerder: 15,3 miljard dollar. De winst zakte met 33 procent naar 1,4 miljard.