Analyse

Ook AkzoNobel is nu in het vizier van een buitenlandse koper

Overnamebod AkzoNobel weigert een miljoenenbod van het Amerikaanse PPG. Na Unilever en PostNL is er opnieuw een groot bedrijf met Nederlandse wortels doelwit van een ongevraagd overnamebod.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Opnieuw is een grote onderneming met wortels in Nederland doelwit van een ongevraagde miljardenovername vanuit het buitenland. Vanmorgen bevestigde AkzoNobel, producent van verf en lak (Sikkens), zout en chemicaliën, de geruchten dat de grotere Amerikaanse concurrent PPG een overnamebod had gedaan.

Het bod, dat AkzoNobel meteen van de hand heeft gewezen, komt drie weken na een vergelijkbare, maar mislukte poging van het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz om de Brits-Nederlande multinational Unilever (Lipton thee, Blue Band) over te nemen. De Amerikanen deden een bod van 134 miljard euro, dat zij in een weekeind weer van tafel haalden omdat Unilever het bod in onverbiddelijke taal afwees.

Lees ook: Amerikaanse PPG is nog groter dan AkzoNobel in verf en lak

‘Niet in het Nederlandse belang’

Na het bod op Unilever verdrongen verschillende lijsttrekkers zich om hun aanhankelijkheid uit te spreken aan de zelfstandigheid van grote Nederlandse bedrijven. De vraag is of zij nu, zes dagen voor de verkiezingen, verdergaande oproepen willen doen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD), het departement dat opkomt voor de belangen van het bedrijfsleven, bestempelde het bod vanmorgen meteen als „niet in het Nederlandse belang”. Woordvoerders van PvdA en CDA lieten zich eveneens bezorgd uit.

De VVD-minister keerde zich eind vorig jaar tegen het bod van het Belgische postbedrijf Bpost op PostNL. Zijn standpunt had brede politieke steun. Dat was een omslag in de Nederlandse overtuiging dat buitenlandse overnames geen strobreed in de weg moeten worden gelegd omdat Nederland een liberaal investerings- en handelsliberaal koestert. Snel daarna kwam Kamp met een concept-wetsontwerp om buitenlandse overnames in de telecomsector beter te controleren.

Lees ook: Hoe de post een nationaal icoon werd

De reeks van overnamepogingen onderstreept het optimisme onder topmanagers en beleggers over robuuste economische groei. Geld lenen voor overnames is vanwege de ultralage rente spotgoedkoop.

Het is de vraag of beleggers de afwijzing van het bod door de top van AkzoNobel accepteren. „We staan pal achter afwijzing van het bod van PPG”, zei topman Ton Büchner vanmorgen in een telefonische persconferentie. De koers van de aandelen AkzoNobel spoot, ondanks het Nee, bijna 14 procent omhoog naar ruim 73 euro.

De reactie van de top van Akzo is er een uit het bestaande én het nieuwe repertoire om een ongevraagd overnamebod te smoren. Het concern kondigde vanochtend aan dat zijn divisie met specialistische chemicaliën (omzet 4,8 miljard euro) terstond in de verkoop is gezet. Met de opbrengst daarvan kan AkzoNobel in winstgevender expansie financieren of een ‘superdividend’ uitkeren.

Het concern hamerde, zoals Unilever-topman Paul Polman dat ook deed bij het afwijzen van het Kraft Heinz bod, op zijn rol in de samenleving met thema’s als duurzaam ondernemen en uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. Een overname door een concurrent als PPG, zo is de boodschap, kan leiden tot sluiting van lokale onderzoekscentra en banen kosten.