Ajax wacht lastige klus in return, zonder Klaassen

Ajax heeft donderdagavond in de achtste finale van de Europa League met 2-1 verloren bij FC Kopenhagen. Daarmee wacht volgende week in de return een zware opgave. Ajax kreeg in de slotfase een grote tegenvaller te verwerken: aanvoerder en aanjager Davy Klaassen is geschorst voor het duel volgende week donderdag.

Het was een vermakelijk duel in Denemarken, open en met veel kansen. Ajax beleefde een dramatische opening. Al na 27 seconden werd het 1-0, Ajax had de bal nog niet in bezit gehad. Onoplettendheid, onervarenheid, onkunde – hoe het ook zij: middenvelder Rasmus Falk Jensen sloop weg uit de rug van Donny van de Beek, dook de vrije ruimte in en rondde af.

Kwetsbaar en stuurloos

Ajax was kwetsbaar in de fase daarna, oogde stuurloos, leek rijp voor een tweede tegendoelpunt. Er waren grote kansen voor Kopenhagen, via Youssef Toutouh en Federico Santander. De technische maar wat lichte spelers van Ajax leken in de man tegen man gevechten ten onder te gaan.

Het was een complexe opgave voor Ajax. Kopenhagen, prima Europese ploeg, fysiek sterk, na 24 duels nog ongeslagen in de Deense competitie. Verdienstelijk optreden in de Champions League voor de winterstop met negen punten in een poule met Leicester City, FC Porto en Club Brugge – maar toch de derde plaats en daarmee veroordeeld tot de Europa League.

Zonder Hakim Ziyech

Een moeilijke avond werd verwacht voor Ajax, zonder de geschorste basiskrachten Joël Veltman en Davinson Sánchez. Op hun posities begonnen Kenny Tete en de jonge Matthijs de Ligt. En verrassend genoeg begon Hakim Ziyech, zondag teleurstellend tegen Groningen, op de bank. In zijn plaats Van de Beek – Ziyech werd een kwartier voor tijd nog wel ingebracht.

Coach Peter Bosz nam zo een risico met jonge krachten in een zware Europese uitwedstrijd, met De Ligt (17), Van de Beek (19) en de meer ervaren maar ook pas 19-jarige spits Kasper Dolberg.

Snelle 1-0 achterstand dus, met de wetenschap dat je uit bij Kopenhagen een klein wonder moet verrichten om te scoren. De laatste tegengoal in het Parken Stadion werd 20 augustus vorig jaar gemaakt.

Ajax deed het, vanuit de verdrukking sloeg het toe. Goede loopactie van Davy Klaassen, gevolgd door een gevoelige voorzet op Dolberg die slim leunde op zijn directe tegenstander Peter Ankersen en met zijn rechtervoet binnentikte. Het was buitenspel, maar de goal werd goedgekeurd.

Sterk begin van Ajax aan de tweede helft, het domineerde, kreeg mogelijkheden. Maar juist toen scoorde Kopenhagen de uiteindelijk beslissende 2-1. Weer een aanval over de linkerkant, net als bij de eerste tegengoal. Links, de zwakke zijde, deze avond. Andreas Cornelius torende boven De Ligt uit en kopte overtuigend binnen.

Kans op de gelijkmaker

Klaassen kreeg kort voor tijd nog de kans op de 2-2, maar doelman Robin Olsen redde op het schot. En een op het oog zuivere kopgoal van Dolberg werd in de laatste minuut nog afgekeurd. De aanvaller ging voor de bal maar raakte daarbij een tegenstander – de arbiter keurde het af.

Klaassen protesteerde en kreeg daarvoor geel, waardoor hij de return mist. Ofwel drie tegenslagen in één moment: geen goal, lastige uitgangspositie voor volgende week en het ontbreken van de aanjager die Ajax zo vaak redt in moeilijke situaties.

De return is volgende week donderdag om 21.05 uur in de Arena.