Wilders probeert in Breda contact met zijn kiezers te maken

PVV op campagne Geert Wilders flyerde woensdag voor het eerst sinds zijn beveiligingsproblemen weer op straat, in Breda. ,,Geweldig dat je bent gekomen ondanks de stromende regen.”

Wilders woensdag in Breda, omringd door een haag van beveiligers en agenten.
Wilders woensdag in Breda, omringd door een haag van beveiligers en agenten. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Drie zoenen krijgt Els Michielsen (46) van PVV-leider Geert Wilders. Ze zit in haar scootmobiel op het Van Coothplein waar Wilders woensdagmiddag campagne voert voor de verkiezingen van volgende week – sinds de problemen met zijn beveiligingsteam is hij voor het eerst weer aan het flyeren op straat. „Hartstikke leuk dat je er bent”, zegt Wilders.

Michielsen even later: „We kennen elkaar, ik organiseer de PVV-vrijwilligers in Breda.” De ene na de andere buitenlandse verslaggever komt haar interviewen. Wilders zelf heeft daar vandaag minder zin in. „Ik ben hier niet voor jullie”, zegt hij steeds, „maar voor hén.” En dan loopt hij verder langs de dranghekken met steeds dezelfde zinnen. „Geweldig dat je bent gekomen ondanks de stromende regen.” „Hartstikke leuk dat je er bent.” „Wel gaan stemmen volgende week.”

Niet eerder in deze campagne deed Wilders zo nadrukkelijk zijn best om met kiezers te praten en hij blijft ook twee keer zo lang als in Spijkenisse, waar hij tweeënhalve week geleden zijn campagne begon. Het gaat ook niet heel goed met de partij: in de peilingen daalt de PVV.

Lees ook: Wie is Wilders en wil hij wel regeren?

Dick de Wolf (66), gepensioneerd scheepslasser uit Dordrecht, is gekomen om zijn „grote vriend” te zien. Hij stemt al sinds de oprichting van de PVV, in 2006, op Wilders. „Ik ben het in alles met hem eens”, zegt De Wolf. „Ik vind ook dat hoofddoekjes verboden moeten worden en de boerka helemaal.” Toch twijfelt hij nu. „Misschien stem ik op het CDA. Wilders gaat omlaag in de peilingen, hij komt te weinig onder de mensen en doet niet mee in de debatten. Dat doet hij niet goed.”

Op het Van Coothplein staat ook Susanne Pfaff-Bons met haar vader Ronny Bons, uit Eindhoven. Ze houden een spandoek omhoog: ‘Hij gaf zijn vrijheid op, om voor de onze te strijden, stem PVV’. Het spandoek hebben ze laten maken door een professionele bestickeraar, voor 30 euro. Daarmee lopen ze een uur lang achter Wilders aan. „De PVV voert nu juist een goeie campagne”, zegt Susanne Pfaff. Dat hij weinig zichtbaar is? Geen punt, vindt ze. „Waarom zou hij met kritische, linkse media moeten praten? Heb je gisteren Omroep Max gezien? Dat is veel leuker, gewoon een gesprek over zijn jeugd. Zo leren we hem tenminste kennen.”

Lees ook het campagneblog van NRC over de verkiezingen

‘Het is niet onze keuze dat we niet vaak op straat zijn’

De kandidaat-Tweede Kamerleden van de PVV die meegekomen zijn naar Breda vinden het jammer dat hun partij zo weinig de straat op gaat. Kán gaan, zeggen zij, want zonder de problemen met de beveiliging van Wilders zou hij volgens hen veel vaker zijn gaan flyeren. Vicky Maeijer, de nummer drie op de kandidatenlijst: „Het is niet onze keuze dat we niet vaak de straat op kunnen natuurlijk.” Alexander van Hattem, PVV-fractieleider in de Provinciale Staten van Noord-Brabant: „De reden is bekend.”

Ze zijn niet vaak in beeld, zegt Van Hattem ook. „Maar het gaat vaak over ons. Dat is prima.” Waarom Wilders zo veel interviews in buitenlandse media geeft en zich minder laat zien in de Nederlandse pers? Al zegt Wilders zelf steeds dat nu vooral het doel is om mensen naar de stembus te halen? Maeijer, ontwijkend: „Die keuze maakt hij zelf.”