Wachten bij de Braziliaanse brievenbus op een stembiljet

Expats zijn zeer gemotiveerd om te stemmen. „Waarom zo omslachtig?”

Een voorbedrukt verkiezingsbord nabij het Binnenhof. Het bord toont de verkiezingsposters van alle partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017
Een voorbedrukt verkiezingsbord nabij het Binnenhof. Het bord toont de verkiezingsposters van alle partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Al dagen houdt Yvette Ross (36) gespannen de brievenbus in Rio de Janeiro in de gaten. Zou het stembiljet nog op tijd komen zodat ze op 15 maart kan stemmen? „Dit zijn ongelooflijk belangrijke verkiezingen. Er staat veel op het spel, in Nederland, in de wereld. Er is instabiliteit, overal groeit het populisme. Juist nu wil ik absoluut mijn stem uitbrengen, ook al woon ik er niet”, zegt Yvette vastbesloten.

Maar zoals de kaarten nu liggen, lijkt die kans klein. „We hebben nog maar een week te gaan. Behalve de vertraging vanuit Nederland is de post in Brazilië onbetrouwbaar, veel komt hier niet aan. En het is pas geleden carnaval geweest en dan wordt de post niet verwerkt”, zegt Yvette.

Het expatgezin met twee kleine kinderen woont nu twee jaar in Rio de Janeiro. Yvettes man Olivier werkt er voor het Nederlandse bedrijf IHC, dat actief is in de Braziliaanse olie- en gasector. Ondanks de afstand volgen beiden de Nederlandse politiek intensief. Yvette: „Vooral de kranten houden we bij, en internet. Ik ben nog steeds een zwevende kiezer. Stel dat het stembiljet toch nog op de valreep komt, dan moet ik heel snel beslissen.”

Volgens de procedure moeten Nederlanders in het buitenland zich online registreren. Ze ontvangen dan het stembiljet en moeten die dan in een bijgevoegde oranje envelop naar een vastgestelde locatie sturen, bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Televisieproducent Leo Wery (62) heeft zijn stembiljet ook nog steeds niet, terwijl hij er zo naar uitkijkt te gaan stemmen. Wery woont al sinds 1981 in Rio maar stemde nooit eerder. „Ik volgde de Nederlandse politiek al jaren niet meer. Maar nu, met de opkomst van Wilders en de groei van extreem rechts in heel Europa, wil ik me er wel mee bemoeien. Waarom kan dit niet efficiënter, waarom moet het stemmen vanuit het buitenland zo omslachtig via de post?”