Verklede ‘artsen’ vallen militair ziekenhuis Kabul aan

Bij de aanslag zijn ten minste dertig doden en vijftig gewonden gevallen. Afghaanse regeringsleiders waarschuwen voor het toenemende geweld in Kabul.

Foto Omar Sobhani/Reuters

Drie gewapende aanvallers verkleed als dokters hebben woensdag een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul aangevallen. Volgens AP zijn ten minste dertig doden en meer dan vijftig gewonden gevallen. De aanslag is opeist door de terreurbeweging Islamitische Staat.

Het ziekenhuis telt 400 bedden en ligt dicht bij de Amerikaanse ambassade in Kabul. Volgens de Afghaanse veiligheidsdiensten begon de aanval met een explosie en hebben de aanvallers automatische wapens en handgranaten. Een medewerker van het ziekenhuis vertelde aan Reuters hoe een man, verkleed als dokter, een verstopte AK-47 uit zijn doktersjas haalde en ten minste één patiënt en één dokter doodde.

De Afghaanse veiligheidsdiensten raakten in een urenlange confrontatie met de gewapende IS militanten. Met behulp van een helikopter kwam het leger op het dak van het ziekenhuis, om vanaf die plek bij de daders op de bovenste verdieping te komen. Zeker één militair kwam daarbij om en drie anderen raakten gewond.

Via nieuwskanaal Amaq van Islamitische Staat heeft de terreurbeweging de aanslag opgeëist. Het afgelopen jaar is de beweging steeds actiever in Afghanistan en pleegde het aanvallen op burgerdoelen, waaronder plekken waar veel sjiieten komen.

Lees ook: VN: aantal burgerslachtoffers Afghanistan in 2016 op recordhoogte

Oplaaiend terreur

Afghaanse regeringsleiders waarschuwen al langer voor het toenemende aantal aanslagen in Kabul. Zij waarschuwen na de aanval van vandaag dat het conflict met terreurgroepen zoals de Talibaan en Islamitische Staat dit jaar weer kan escaleren. De aanvallen zijn steeds meer gericht op gevoelige plekken in de hoofdstad. Deze aanslag onderschrijft dat: dicht bij de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade.

De terreurbeweging Islamitische Staat is het afgelopen jaar erg actief in Afghanistan. Het aantal aanvallen van IS in het land vertienvoudigde in 2016. In de afgelopen jaren hebben landen die betrokken waren bij de oorlog in Afghanistan hun troepen steeds meer teruggetrokken. Daardoor krijgen terreurbewegingen meer ruimte en komen aanvallen steeds dichter bij de steden.

Lees ook: Nederlandse militairen langer actief in Afghanistan

Nederlandse missie

Sinds 2002 is het Nederlands leger actief in Afghanistan, eerst in de provincie Uruzgan en later ook in Kunduz. Vanaf 2015 zijn er nog 100 Nederlandse militairen in het land, met het doel om onder andere de politie en het leger helpen op te bouwen.

Bekijk ook deze fotoreportage: Vechtkunst voor meisjes in Kaboel

Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan was in 2016 nog nooit zo hoog: 11.418, van hen overleden 3.498. Volgens de VN zijn voornamelijk antiregeringspartijen, zoals de terroristische Talibaan, verantwoordelijk voor het hoge aantal slachtoffers (61 procent).