Veilinghuis Christie’s schrapt banen

Sanering Wereldwijd verdwijnt ruim 10 procent van de banen bij Christie’s. In Amsterdam gaat het veilinghuis alleen nog hedendaagse kunst veilen.

Een veiling bij Christie’s in Amsterdam.
Een veiling bij Christie’s in Amsterdam. Foto Foto Olaf KraaK/ANP

Veilinghuis Christie’s gaat in Amsterdam fors saneren. Vanaf de zomer zal alleen nog hedendaagse kunst worden geveild. Hoeveel van de 25 personeelsleden hun baan zullen verliezen, staat nog niet vast. Mogelijk verkoopt het veilinghuis ook het pand aan de Cornelis Schuytstraat.

De sanering maakt deel uit van een wereldwijde strategische koerswijziging. Dat maakte algemeen directeur Guillaume Cerutti woensdagmiddag in Londen bekend. De vestiging in South Kensington in Londen gaat dicht, en wereldwijd zullen 250 Christie’s-werknemers hun baan verliezen, iets meer dan 10 procent van het totaal.

Lees ook: Ineens is Warhol niet meer populair bij verzamelaars

„Objectief gezien is dit een begrijpelijk stap”, zegt Arno Verkade, de vorig jaar aangetreden directeur van Christie’s Nederland. De veilingmarkt en de smaak van kunstkopers zijn de afgelopen jaren dramatisch veranderd, aldus Verkade.

Zoveelste klap

Christie’s breidt in Azië de activiteiten juist uit. In Beijing ging vorig jaar nog een tweede Chinese vestiging open. Van de bestedingen door nieuwe klanten namen Aziaten afgelopen jaar 35 procent voor hun rekening. Het veilinghuis gaat ook meer investeren in online veilingen.

Voor de Nederlandse kunstmarkt is dit de zoveelste klap. Christie’s hield in 2013 al op met de verkoop van antiek, porselein, zilver, juwelen en wijn, om zich te concentreren op beeldende kunst. Twee jaar daarvoor hield Sotheby’s helemaal op met het veilen van kunst en antiek in Amsterdam. Bij de twee veilinghuizen in Amsterdam verloren daardoor meer dan honderd werknemers hun baan.

„Dit is zeer droevig nieuws”, zegt kunstadviseur Matthijs Erdman, die vijftien jaar bij Christie’s werkte. Het belang van de kunstmarkt voor het culturele klimaat in Nederland wordt vaak onderschat, zegt hij. „Veel kennis over kunst gaat op deze wijze verloren.”

Erdman begrijpt ook niet goed waarom de grote veilinghuizen zich steeds meer op de bovenkant van de markt concentreren. „Christie’s maakt in Nederland een heel gezonde winst.”