Meevallers bezorgen TMG kleine winst

Het mediabedrijf, dat zich middenin een felle overnamestrijd bevindt, zag de omzet wel teruglopen.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft in 2016 voor het eerst in drie jaar weer winst gemaakt. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers die het mediaconcern woensdag publiceerde. Het positieve nettoresultaat van 1,6 miljoen euro is voor het grootste deel toe te schrijven aan eenmalige meevallers.

Zo verdiende TMG 4,3 miljoen euro aan de verkoop van Sky Radio, dat sinds vorig jaar is ondergebracht in een samenwerkingsverband met Talpa van televisietycoon John de Mol. Daarnaast had TMG een belastingmeevaller en begonnen reorganisaties uit 2014 en 2015 zich uit te betalen. Dat alles zorgde ervoor dat TMG een lichte winst boekte. Zonder deze factoren zou het bedrijf een verlies lijden van bijna zes miljoen euro.

Lees ook: Zelfs het kantoor van TMG gaat in de verkoop

De omzet van TMG daalde in 2016. Er kwam 421 miljoen euro binnen, ongeveer zeven procent minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens TMG doordat de inkomsten uit advertenties in gedrukte media afnamen. In de verdiensten uit abonnementen zat ook een lichte daling.

In 2015 stond er nog een verlies van 24 miljoen euro in de boeken van TMG, dat onder meer eigenaar is van kranten De Telegraaf en Metro, weblog GeenStijl en diverse regionale dagbladen. Ook het jaar daarvoor leed het bedrijf een flink verlies.

Overnamegevecht

TMG is de laatste weken het middelpunt van een overnamestrijd. Talpa-baas De Mol wil TMG overnemen, net het Belgische Mediahuis, ook eigenaar van NRC. De raad van commissarissen van TMG heeft een duidelijke voorkeur voor Mediahuis en sloot zondag een overname-akkoord met dat bedrijf. De commissarissen schorsten de raad van bestuur, die de onderhandelingen met de Vlamingen in de weg zou hebben gezeten.

Lees ook: Akkoord leidt tot chaos bij TMG

Dat alles leidde tot boosheid bij De Mol, die vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen om TMG over te nemen. De Mols bedrijf Talpa stapte dinsdag naar de rechter. Net als de Centrale Ondernemingsraad van TMG, die zegt dat ze niet de gelegenheid heeft gehad een goede afweging te maken tussen de twee overnamekandidaten.