Gepofte bietjes

Ik heb bepaalde associaties met eten uit Mexico: maïs, pepers, diverse fruitsoorten. Maar ik wist niet dat het land ook een grote producent van rode bieten is. Ze worden er in allerlei salades, sappen en andere gerechten gebruikt. In dit geval gaan we ze poffen.

Verwarm de oven voor tot 190 graden. Leg de bieten, en de basilicum in een ovenschaal en vul deze voor een derde met water. Dek de schaal stevig af met aluminiumfolie en bak de bieten 45 tot 60 minuten tot je er een mes gemakkelijk helemaal doorheen steekt. Haal de bieten uit het vocht en laat ze iets afkoelen. Verhoog de temperatuur tot 220 graden.

Maak ook de avocado-habanerocrema: mix alle ingrediënten in een blender 10 seconden op de hoogste stand. Zet de blender uit en schraap met een rubber spatel langs de kanten zodat alles meegenomen wordt. Herhaal dit tot er een gladde crème ontstaat; dit moet wel een paar keer. Breng de crema zo nodig op smaak. Schep de crema over in een schaal, dek de schaal af en zet hem 30 minuten in de koelkast of tot je klaar bent om te serveren.

Halveer de bieten en leg ze in een grote gietijzeren koekenpan. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout op. Bak ze 15 tot 20 minuten tot ze door en door heet zijn en de uiteinden krokant worden. Serveer de bieten met daarop de crema en bestrooi met piment.