Fotograaf Rineke Dijkstra wint Hasselblad Award

Kunstfotografie De Nederlandse fotograaf Rineke Dijkstra wint de ‘Nobelprijs voor fotografie’ voor haar hele oeuvre.

Georgie Henley, London, 9 oktober 2010
Georgie Henley, London, 9 oktober 2010 Foto Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra wordt onderscheiden met de Hasselblad Award, de belangrijkste fotografieprijs ter wereld. Dat heeft de Zweedse Hasselblad Foundation vandaag bekendgemaakt, op de geboortedag van Victor Hasselblad, uitvinder van de gelijknamige camera. Dijkstra is de eerste Nederlandse fotograaf die de prijs ontvangt. Naast een geldbedrag van 1 miljoen Zweedse kronen (circa 100.000 euro) krijgt ze een gouden medaille en een diploma. De prijsuitreiking op 9 oktober in het Hasselblad Center in Göteborg zal vergezeld gaan van een tentoonstelling en een catalogus, die wordt vormgegeven door de Nederlandse ontwerper Irma Boom.

De Hasselblad Award wordt sinds 1980 jaarlijks uitgereikt en wordt wel de Nobelprijs voor fotografie genoemd. Tot de winnaars horen de grootste fotografen van de twintigste eeuw, onder wie Ansel Adams, Irving Penn, Richard Avedon, Robert Frank, William Eggleston en Henri Cartier-Bresson. Recente laureaten zijn Stan Douglas, Wolfgang Tillmans en Paul Graham. De prijs is, zo staat in het testament van het echtpaar Erna en Victor Hasselblad omschreven, bestemd voor een fotograaf die een belangrijke stempel heeft gedrukt op de kunstfotografie en die een voorbeeld is voor jongere generaties fotografen.

Lees ook het interview met de prijswinnaar: ‘Het hoeft niet in een keer goed te zijn’

Verrassing

The grandchildren of Denise Saul, New York, 15 oktober 2012. Foto Rineke Dijkstra

Dijkstra hoorde al in december dat ze de prijs zou krijgen. „Ik kreeg om tien uur ’s ochtends een telefoontje uit Zweden en wist niet wat ik hoorde. Ik voel me enorm vereerd en ik ben extra blij omdat het een oeuvreprijs is.”

De uitreiking van de prijs woonde ze in 2012 al eens bij, toen haar goede vriend Paul Graham de Hasselblad Award won. Dijkstra: „Hij zei toen nog grappend: jij bent de volgende. Maar het jaar daarop won Joan Fontcuberta. Zelf had ik verwacht dat eerst de Duitse fotografen Thomas Struth en Thomas Ruff hem zouden krijgen. Dus dit is een grote verrassing.”

De jury bestond dit jaar uit Duncan Forbes, Jennifer Blessing, Simon Njami, Esther Ruelfs en Mark Sealy. Met Blessing, hoofdconservator fotografie van het Guggenheim Museum in New York, werkte Dijkstra in 2012 nauw samen aan een retrospectief van haar foto’s.

Bekijk een serie foto’s uit het oeuvre van Rineke Dijkstra.