‘Overname of fusie AkzoNobel in de maak’

Het Amerikaanse PPG zou interesse hebben in het chemieconcern, meldt Bloomberg, Volgens Reuters gaat het initiatief van AkzoNobel uit.

Foto Koen van Weel/ANP

Chemieconcern AkzoNobel heeft de interesse opgewekt van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen bij PPG. Het bedrijf zou overwegen alle aandelen AkzoNobel over te kopen. AkzoNobel is zo’n 17 miljard dollar (16,1 miljard euro) waard.

Volgens persbureau Reuters is het juist AkzoNobel dat actief op zoek is naar een koper of een fusiepartner. PPG is één van de partijen waar de fabrikanten van verven en coatings mee in gesprek is. Beide bedrijven lieten zich tegenover Bloomberg en Reuters niet uit over de kwestie.

Beleggers waren positief over de mogelijk plannen. Een aandeel PPG werd op de Amerikaanse beurs 6 procent meer waard, een Amerikaans aandeel AkzoNobel steeg zelfs 13 procent in waarde.

Lastige markt

Volgens Bloomberg zou bij een eventuele deal de grootste wereldwijde speler op het gebied van specialistische chemicaliën ontstaan. PPG heeft een marktwaarde van zo’n 25 miljard dollar. De bedrijven hebben al eerder zaken met elkaar gedaan. In 2012 kocht PPG de Noord-Amerikaanse tak van AkzoNobel op het gebied van decoratieve verf voor ruim een miljard dollar.

In februari maakte AkzoNobel bekend onder meer door de lage olieprijs een minder jaar te hebben gedraaid. De omzet zakte met 4 procent tot 14,2 miljard euro, de winst was met 970 miljoen een procent lager. PPG had in 2015 - over 2016 zijn nog geen jaarcijfers gepubliceerd - een bijna gelijke omzet als een jaar eerder: 15,3 miljard dollar. De winst zakte met 33 procent naar 1,4 miljard.