Oud-korpschef stopt medewerking aan fraude-onderzoek

Bouman zou van mening zijn dat een van de leden van de onderzoekscommissie vooringenomen is.

Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie.
Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Foto ANP

Voormalig korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman stopt met zijn medewerking aan het onderzoek naar fraude bij de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie. Volgens NOS en ANP is Bouman van mening dat een van de leden van de onderzoekscommissie vooringenomen is. Een woordvoerder van de commissie bevestigt dat Bouman heeft medegedeeld dat hij niet verder wenst mee te werken, maar wil lopende het onderzoek niet ingaan op de aard van zijn kritiek.

De door Bouman bekritiseerde onderzoekscommissie wordt geleid door voormalig topambtenaar Maarten Ruys en onderzoekt welke rol de oud-korpschef speelde tijdens de affaire rond de buitensporige uitgaven door de COR. Vorig jaar kwam aan het licht dat een groot deel van het jaarlijkse COR-budget van 1,6 miljoen euro door voorzitter Frank Giltay werd gebruikt voor etentjes en, onder andere, reisjes naar het buitenland. Het onderzoek kijkt ook naar de rol van het ministerie van Justitie in de affaire, alsmede de rol van ministers Opstelten en Van der Steur. Na de onthullingen stapte Giltay op als voorzitter van de COR.

Conflict tijdens verhoor

Volgens ANP botste Bouman tijdens een verhoor op 23 februari met commissielid Sylvie Bleker-Van Eyk, hoogleraar integriteitsmanagement aan de VU Amsterdam. Bleker-Van Eyk zou de verhoging van het limiet op de creditcard van Giltay van 5.000 euro naar 10.000 euro “waanzin” hebben genoemd. Bouman raakte volgens NOS gepikeerd door deze opmerking. “Als we nu in een rechtszitting zouden zitten, dan zou ik u nu wraken”, zou hij vervolgens gezegd hebben. De excuses die hoogleraar Bleker-Van Eyk erna maakte, aanvaardde Bouman niet.

ANP schrijft dat Bouman huidig minister Stef Blok (VVD) verzocht heeft in te grijpen in de onderzoekscommissie. Ook in voorzitter Ruys zou de voormalig-korpschef geen vertrouwen meer hebben. Tegenover NOS:

“Ik stel voor om derden te benoemen uit bijvoorbeeld de rechterlijke macht die naar deze kwestie kijken. Laat hen bekijken of mijn vermoeden van vooringenomenheid klopt. Ik leg me bij voorbaat bij de uitkomst neer.”

Bouman wordt onderzocht omdat hij volgens voormalig minister van Justitie Opstelten de schijn heeft gewekt dat hij als korpschef de medezeggenschapsraad omkocht om in te stemmen met de reorganisatieplannen van de Nationale Politie. Bouman zelf is niet voor commentaar bereikbaar.