Oud-bestuurders woningcorporatie moeten 1,1 miljoen euro terugbetalen

Vader Jos P. en zoon Noël P. blijken zich jarenlang verrijkt te hebben ten koste van de corporatie.

Foto Roos Koole/ANP

De rechtbank Limburg heeft twee oud-bestuurders van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen veroordeeld tot het terugbetalen van 1,1 miljoen euro aan de corporatie. Vader Jos P. en zoon Noël P. blijken zich jarenlang verrijkt te hebben ten koste van de corporatie.

De rechtbank sprak woensdag vonnis uit in de al twee jaar lopende civiele zaak die de rechtsopvolger van Vitaal Wonen, ZoWonen uit Sittard, had aangespannen tegen het duo en twee van hun bedrijven. De vier moeten samen 863.531 euro terugbetalen. Vermeerderd met de wettelijke rente sinds 2013 gaat het om een totaalbedrag van ruim 1,1 miljoen euro.

Naast de civiele veroordeling hangt vader P. en zijn zoon, die zijn vader in 2007 opvolgde als directeur van Vitaal Wonen, nog een strafzaak boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie verdenkt beiden van het oplichten van de corporatie, corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Deze zaak moet nog behandeld worden.

Noël P. werd in 2013 ontslagen na een integriteitsonderzoek. Dat volgde op publicaties in NRC. Uit het onderzoek van de krant bleek dat Noël P. privé 184.000 euro verdiend had aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met Limburgse aannemersbedrijven. Daarnaast werden privéreizen en privé-uitgaven op kosten van de corporatie gemaakt en werd teveel salaris ontvangen.

Lees ook Directeur corporatie Vitaal Wonen: ‘Moet ik mij nu melden bij de politie?’

Vitaal Wonen, met 304 huurwoningen een van de kleinste corporaties van Nederland, kwam door de affaire in financiële problemen en fuseerde in 2015 met corporatie ZoWonen in Sittard.