Negentien doden bij brand in kindertehuis Guatemala

Er zouden ongeveer 540 kinderen in het centrum wonen, terwijl er plaats is voor 400 personen.

Een van de slachtoffers van de brand wordt naar het ziekenhuis overgebracht.
Een van de slachtoffers van de brand wordt naar het ziekenhuis overgebracht. Foto Danilo Ramirez/AFP

Bij een brand in een kinderopvangcentrum in San José Pinula, zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van de Guatemalteekse hoofdstad Guatemala-Stad, zijn woensdag zeker negentien kinderen, allen meisjes, omgekomen. Zeventien doden waren tussen de veertien en zeventien jaar oud. Ten minste 38 personen raakten gewond bij de brand die door een groep jongeren in het tehuis zou zijn aangestoken, meldt de plaatselijke brandweer volgens persbureau Reuters. Brandweerlieden zijn nog steeds bezig met het blussen van de brand.

In het Hogar Seguro Virgen De La Asuncion, zoals het centrum officieel heet, worden (wees)kinderen opgevangen die slachtoffer zijn geweest van onder meer huiselijk geweld en misbruik. Het opvangcentrum is volgens AP in het verleden bekritiseerd omdat het er te druk zou zijn en vanwege vermeend misbruik. In totaal zouden er ongeveer 540 kinderen in het centrum wonen, terwijl er plaats is voor 400 personen.

Eerder werd een dodental van negen gemeld. Dit aantal werd later naar boven bijgesteld. Dinsdagnacht werd de oproerpolitie nog op het tehuis afgestuurd, nadat er onlusten waren uitgebroken. Zo’n zestig bewoners ontvluchtten het tehuis.

Het opvangcentrum in San José Pinula: