Cultuur

‘Nederlandse ambassadeur betrokken bij bescherming familie Kim Jong-nam’

Reuters

De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, Lody Embrechts zou betrokken zijn bij de bescherming van de familie van de vermoorde Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Een filmpje is opgedoken van een man die zichzelf Kim Han-sol noemt. Hij zegt de zoon te zijn van Kim Jong-nam, en samen te zijn met zijn moeder en zus.

De video is volgens Channel NewsAsia naar buiten gebracht door een organisatie met de naam Cheollima Civil Defense die vorige maand gecontacteerd zou zijn door de familie. ‘De drie familieleden zijn snel in veiligheid gebracht’, zegt de groep. Daarna bedankt de groep naast China, de Verenigde Staten en een niet met naam genoemde andere regering, ook Nederland.

We publicly express our gratitude for the emergency humanitarian assistance afforded to us in protecting this family by the governments of the Kingdom of the Netherlands, the People’s Republic of China, the United States of America, and a fourth government to remain unnamed.

Cheollima Civil Defense is een vooralsnog onbekende organisatie. Cheollima refereert aan ‘pegasus’, een vliegend paard dat in Noord-Korea een belangrijk symbool is.